Consulanţii imobiliari: Tranzacţiile de investiţii planificate au fost amânate până la "clarificarea" epidemiei, în timp ce tranzacţiile în derulare, continuă
Tranzacţiile imobiliare ar putea fi puternic afectate de epidemia de Coronavirus, în situaţia în care lucrurile nu vor reveni la normal într-o perioadă mai scurtă.
Principala necunoscută în acest moment este durata de timp în care activitatea pe pieţele financiare va fi perturbată.
"Dacă perioada de întrerupere va fi mai scurtă de un trimestru, avem premisele pentru o revenire rapidă a activităţii de investiţii la nivelurile dinaintea crizei Covid-19. În continuare există foarte mult capital disponibil la nivel global, iar măsurile aprobate recent de băncile centrale globale vor ajuta acest flux al banilor", este de părere Mihai Pătrulescu, Senior Associate Investment Services în cadrul Colliers International Romania.
Altfel, se poate discuta foarte mult în termeni de marje: dacă ar creşte costul riscului, ceea ce s-ar traduce printr-o creştere a randamentelor investiţionale ar putea exista presiune în acest sens – asta dacă s-ar mai închide în scenariul în care aversiunea la risc ar urca într-o asemenea măsură ca să ducă randamentele titlurilor de stat germane, de pildă, la o valoare ridicată, explică Mihai Pătrulescu.
În România randamentele investiţionale pentru proiectele "prime" de birouri s-au contractat în ultimii patru ani de la 8% la mai puţin de 7% la finalul anului trecut.
spre exemplu, dacă în 2007 s-a atins un record al randamentului, de 5,6%, ulterior, valorile au urcat rapid după 2009.
"Costul riscului României este o poveste greu de evaluat, de asemenea: pe de-o parte, riscurile macroeconomice interne după mai mulţi ani de măsuri fiscale laxe se fac simţite - de unde şi evaluarea negativă a perspectivei rating-ului de ţară din partea Standard&Poor’s – dar pe de altă parte, banca centrală va începe să cumpere obligaţiuni, ceea ce va determina presiuni de scădere asupra randamentelor", a subliniat consultantul Colliers.
Pe de altă parte, tranzacţiile în derulare continuă, însă cele care sunt în stadiul de discuţii, rămân blocate, tocmai pentru a vedea cum evoluează situaţia. În prezent spre exemplu în birouri lucrează sub 50% din angajaţi.
"În mare parte, tranzacţiile aflate în derulare continuă, însă constrânse de condiţiile de circulaţie a persoanelor. Cea mai mare parte a tranzacţiilor planificate au fost amânate pentru un moment în care va exista mai multă claritate cu privire la situaţia Covid-19", a subliniat Mihai Pătrulescu.
Tranzacţiile din sectorul imobiliar au ajuns anul trecut la circa un miliard de euro, potrivit datelor Colliers, iar la finalul anului trecut erau deja în discuţii tranzacţii de 600 mil. euro, acestea aflându-se încă din decembrie într-o etapă avansată de negociere sau care vor fi închise în curând, arată o analiză a Colliers.
În ceea ce priveşte piaţa de birouri din Bucureşti, volumul total de livrări este de 300.000 mp, iar gradul de neocupare va ajunge la finalul anului în jurul nivelului de 10,5-11%, dar va urca probabil în 2020.
Stocul de spaţii moderne de depozitare s-a extins cu circa 40% în 2017-2018, la peste 4,2 milioane mp la nivel naţional, dar această activitate a intrat pe o pantă uşor descendentă în 2019. Cu o cerere de închiriere de peste 300.000 mp în primele trei trimestre ale anului, se pare că 2019 va fi într-adevăr unul solid, însă în umbra recordului din anii precedenţi. Chiar şi aşa, consultanţii spun că piaţa industrială şi logistică a rămas destul de dinamică în lipsa vreunui eveniment extern negativ care ar fi afectat semnificativ exporturile României.
Stocul de retail modern a înregistrat livrări de aproximativ 170.000 mp în 2019, sub nivelul de 250.000 mp estimat de Colliers la începutul anului. Majoritatea întârzierilor au fost mai degrabă legate de construcţii. Chiar şi această valoare mai mică rămâne una din cele mai bune valori din perioada post-criză; consumul privat a încetinit puţin (în jur de 5% în primele 3 trimestre ale anului 2019), dar încă este cu mult peste rata medie de expansiune a UE.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro