Contabilitatea în era AI. Mai merită să fii contabil în România în 2024? Salariile pot ajunge până la 5.000 de euro pe lună

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 06 octombrie 2024 28 afişări

Contabilitatea în era AI. Mai merită să fii contabil în România în 2024? Salariile pot ajunge până la 5.000 de euro pe lună

Salariile din finanţe, contabilitate şi audit pornesc de la 4.700 de lei brut, adică aproape 2.800 de lei net pe lună, şi pot ajunge până la 42.800 de lei brut, adică 25.000 de lei net, în funcţie de experienţă, arată datele din raportul salarial anual al Hays România. Potrivit lui Marcel Vulpoi, fondatorul firmei de contabilitate Toader&Vulpoi Management, un contabil mid level, cu minim trei ani experienţă poate câştiga şi 1.400 de euro pe lună.

„Salariul mediu este undeva la 1.200-1.400 de euro net. Vorbim de un contabil cu experienţă de 3-5 ani, nu de un expert” a declarat Marcel Vulpoi, fondator Toader&Vulpoi Management, în cadrul emisiunii ZF Live.

Marcel Vulpoi subliniază că avansul tehnologic va afecta profesia contabilă. Pe măsură de tehnologia, inclusiv inteligenţa artificială, va avansa şi sarcinile şi task-urile repetitive se vor reduce. În viitor, un contabil nu se va mai ocupa doar de evidenţa cifrelor, ci le va şi interpreta pentru a oferi feedbackul potrivit unei companii.

„Cred că meseria de contabil va fi una care va dispărea. Ce se va întâmpla, şi de fapt deja se întâmplă este o trecere de la jobul de evidenţă contabilă, la cel de interpretator şi consilier. Partea asta repetitivă a profesiei se va automatiza”.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.