Controversa ajutoarelor de stat pentru industrie: jucătorii consacraţi spun ca ei nu au primit nimic din cele 300 de milioane de euro, iar printre câştigători sunt companii cu 2-3 angajaţi şi cifre de afaceri de 5.000 de lei
În spatele companiilor selectate pentru ajutoare de stat se află expertiză şi resurse consistente, spun reprezentanţi ai Ministerului Economiei, într-un document văzut de ZF.
♦ Ministerul Economiei: În spatele companiilor selectate se află expertiză şi resurse consistente. Am luat în calcul investiţiile şi nu bilanţurile prezentate, care pot părea derizorii.
În spatele companiilor selectate pentru ajutoare de stat se află expertiză şi resurse consistente, spun reprezentanţi ai Ministerului Economiei, într-un document văzut de ZF. Principalul criteriu care ar trebui luat în calcul pentru judecarea proiectelor este anvergura investiţiilor şi nu bilanţurile prezentate de companii, se mai arată în documentul citat. Precizările vin în contextul în care mai mulţi jucători grei din industria românească, printre care Chimcomplex, au contestat rezultatele unei scheme de sprijin pentru investiţii de anvergură în industria prelucrătoare şi au acuzat că au câştigat firme „de apartament”, care nu vor putea duce la capăt investiţiile asumate.
„Criteriile au fost astfel construite încât să extindă industria prelucrătoare a ţării; de aceea firmele câştigătoare în actuala etapă au coordonatele financiare şi de personal specifice unui companii mici, dar în spatele fiecăreia dintre cele selectate se află expertiză şi resurse consistente”, se arată în documentul citat.
Ultimii patru ani au fost grei pentru industria românească, care a intrat în recesiune înainte de pandemie. Problemele pe lanţurile de valoare şi apoi creşterea preţurilor la materii prime şi la energie au închis, aşa cum arată toate datele, capacităţi de producţie în România. 2022, deşi un an bun pentru economie în ansamblu, pentru industrie a arătat teribil: producţia industrială scade, iar metalurgia şi chimia scad cu câte două cifre. Mai mult, deficitul comercial la bunuri este generat în proporţie de mai bine de 50% de produse chimice. În aceste condiţii, pe lângă preţurile energiei şi politicile de mediu, un rol crucial îl joacă ajutoarele de stat pentru relansarea industriei româneşti.
Schema de sprijin pentru industria prelucrătoare din România a intrat în linie dreaptă anul trecut, iar pe 16 decembrie 2022 s-au încheiat înscrierile. Au aplicat pentru fonduri uriaşi precum Liberty Galaţi, Chimcomplex, Antibiotice Iaşi, Aramis – cel mai mare exportator român sau Lindegaz.
Din cele 97 de companii care au aplicat pentru fondurile în valoare totală de 300 mil. euro din schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, 21 de companii au obţinut punctajul maxim şi doar 8 dintre acestea au primit finanţare. Sub linie se află companii precum Chimcomplex, Exonia sau Promateris, care au contestat rezultatele.
Printre câştigători se numără şi companii cu 2-3 angajaţi sau chiar niciun angajat şi una dintre companii are afaceri 5.100 de lei. Antreprenorii români amintiţi mai devreme au protestat şi au spus că cele opt companii nu au capacitatea să investească şi să obţină cofinanţarea pentru proiectele asumate.
Ministerul Economiei spune însă că în spatele companiilor câştigătoare se află investitori serioşi şi cu resurse, unii dintre ei internaţionali: „Cei 8 câştigători ai licitaţiei făcute de Ministerul Economiei trebuie judecaţi după anvergura investiţiilor asumate, respectiv 2,1 miliarde de lei – aproximativ 430 de milioane de euro - nu după cifrele de bilanţ prezentate, care pot părea derizorii. În spatele acestor companii stau puternice companii globale, cu resurse economice şi capacitate puternică de investiţii”.
Conform datelor publice, compania Nonwoven Global, unul dintre câştigători şi care a avut în 2021 afaceri de 5.100 de lei, are ca acţionar grupul PPE, înregistrat în Germania. Restul companiilor au, conform datelor publice, acţionariat românesc.
Ministerul Economiei mai precizează că investiţiile se vor derula mai întâi, urmând ca după finalizarea acestora să fie virat ajutorul de stat: „Investitorul are la dispoziţie 6 luni de la selectare pentru a începe investiţia. Nu reuşeşte, pierde finanţarea de stat, iese din criteriile de eligibilitate şi locul său e luat de următorul de pe listă.”
Cu toate acestea, schema de ajutor de stat poate fi derulată doar până la 31 decembrie 2023, astfel că, dacă se pierd banii pentru o investiţie ratată, timpul este foarte scurt pentru realocarea fondurilor.
Contestatarii schemei de sprijin cer fie bugetarea acesteia astfel încât toate cele 21 de companii cu punctaj maxim să primească finanţarea, fie reanalizarea dosarelor.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro