Contzilla: Când poate fi anulată calitatea de plătitoare de TVA a unei firme
Calitatea unei firme de a fi plătitoare de TVA în Romania poate înceta în mai multe situaƫii, respectiv la cererea firmei respective, dacă în cursul anului calendaristic precedent nu a depăşit plafonul de scutire de 300.000 lei (al cifrei de afaceri) sau din oficiu, de către instituţiile fiscal, potrivit unei analize a COntzilla.ro, firmă de consultanţă fiscală.
Calitatea unei firme de a fi plătitoare de TVA în Romania poate înceta în mai multe situaƫii, respectiv la cererea firmei respective, dacă în cursul anului calendaristic precedent nu a depăşit plafonul de scutire de 300.000 lei (al cifrei de afaceri) sau din oficiu, de către instituţiile fiscal, potrivit unei analize a COntzilla.ro, firmă de consultanţă fiscală.
Astfel, cazurile în care calitatea unei firme de a fi plătitoare de TVA poate înceta sunt:
- La cererea firmei respective
Dacă în cursul anului calendaristic precedent firma nu a depăşit plafonul de scutire de 300.000 lei (al cifrei de afaceri), poate opta pentru aplicarea regimului special de scutire TVA, cu condiƫia ca la data solicitării să nu fi depăşit plafonul de scutire pentru anul în curs.
Pentru aceasta va depune o solicitare la organul fiscal iar anularea va fi valabilă de la data comunicării deciziei privind anularea înregistrării în scopuri de TVA. Organele fiscale competente au obligaƫia de a soluţiona solicitările de scoatere a persoanelor impozabile din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA cel târziu până la finele lunii în care a fost depusă solicitarea.
Tot la cerere, entitatea poate solicita anularea codului de TVA pentru aplicarea regimul special de scutire pentru agricultori.
- Din oficiu
Există anumite situaƫii în care organele fiscale pot să anuleze din oficiu înregistrarea unei persoane în scopuri de TVA:
- dacă persoana impozabilă nu era obligată şi nici nu avea dreptul să solicite înregistrarea în scopuri de TVA
- dacă respectiva persoană este declarată inactivă conform prevederilor Codului de procedură fiscală, de la data declarării ca inactivă;
- dacă asociaţii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabilă însăşi au înscrise în cazierul fiscal infracţiuni şi/sau faptele prevăzute la art. 4 alin. (4) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal (atragerea răspunderii solidare cu debitorul, stabilită prin decizie a organului fiscal competent, emisă în condiţiile Codului de procedură fiscală, rămasă definitivă prin neexercitarea căilor de atac prevăzute de lege sau prin hotărâre judecătorească definitivă, în situaţia în care decizia organului fiscal a fost atacată în justiţie). Prin excepţie, în cazul societăţilor reglementate de Legea nr. 31/1990 (legea societatilor comerciale) se dispune anularea înregistrării persoanei în scopuri de TVA dacă:
1. administratorii şi/sau persoana impozabilă însăşi, în cazul societăţilor pe acţiuni sau în comandită pe acţiuni, au înscrise în cazierul fiscal infracţiuni şi/sau faptele prevăzute la art. 4 alin. (4) lit. a) din OG nr. 39/2015, descrise mai sus.
2. asociaţii majoritari sau, după caz, asociatul unic şi/sau administratorii şi/sau persoana impozabilă însăşi, în cazul altor societăţi decât cele menţionate la pct. 1, au înscrise în cazierul fiscal infracţiuni şi/sau faptele prevăzute la art. 4 alin. (4) lit. a) din OG nr. 39/2015;
- dacă nu a depus niciun decont de taxă pentru 6 luni consecutive, în cazul persoanei care are perioada fiscală luna calendaristică şi pentru două trimestre calendaristice consecutive, în cazul persoanei impozabile care are perioada fiscală trimestrul calendaristic;
- dacă în deconturile de taxă depuse pentru 6 luni consecutive, respectiv două trimestre calendaristice consecutive nu s-au evidenţiat achiziţii de bunuri/servicii şi nici livrări de bunuri/prestări de servicii realizate în cursul acestor perioade de raportare;
- dacă societatea cu sediul activităţii economice în România, înfiinţată în baza Legii societatilor comerciale, supusă înmatriculării la registrul comerţului, prezintă risc fiscal ridicat.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro