Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi cere abrogarea ordonantei privind e-TVA. ”Acest circ birocratic se vrea a fi soluţia pentru a umple vistieria statului, dar asfixiază antreprenorii, profesioniştii contabili şi inovaţia”
Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) solicită abrogarea ordonantelor de urgentă privind unele măsuri fiscale publicate vineri, 21 iunie, în Monitorul Oficial, şi initirea unui dialog pentru identificare de soluţii fiscale sustenabile.
Ministrul Finantelor, Marcel Boloş, a anuntat vineri pe Facebook că sistemul e-TVA va fi operational de la 1 august, prin care contribuabilul declară TVA-ul de plată pentru achiziţiile făcute din UE. Tot vineri a fot publicată în O şi OUG 70/2024 privind procedura pentru e-TVA.
Potrivit ministrului Marcel Boloş, decontul precompletat de TVA va fi transmis contribuabililor, pentru fiecare perioadă fiscală, până la data de 20 a lunii de după terminarea perioadei fiscale. Transmiterea se va face prin Spaţiul Privat Virtual şi asta înseamnă că firmele şi persoanele fizice vor avea la dispoziţie cinci zile pentru a verifica informaţiile, să facă modificări şi să transmită forma finală. Verificarea informatiilor de catre contribuabili se va face pe baza rapoartelor puse la dispozitie prin SPV. Dupa verificarea acestor informatii contribuabilii vor depune decontul clasic de TVA pana la data de 25 a fiecarei luni.
Tot vineri, 21 iunie, a fost aprobată extinderea utilizării sistemului de facturare electronică şi pentru tranzacţiile între afaceri şi consumatorii finali (B2C), în mod opţional în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024 şi obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025.
În acest context, CECCAR a transmis într-o postare pe Facebook că „acest circ birocratic se vrea a fi soluţia pentru a umple vistieria statului, dar asfixiază antreprenorii, profesioniştii contabili şi inovaţia. România nu are nevoie doar de instrumente digitale, ci de o mentalitate digitală la conducerea executivă a autorităţii care elaborează legislaţia fiscală”.
În mesajul publicat luni, expertii contabili sustin că „marele circ fiscal românesc, unde funcţionarii de stat se joacă de-a v-aţi ascunselea cu responsabilităţile lor (transferându-le tocmai contribuabililor, adică celor cale le finanţează şi salariile), în timp ce mediul de afaceri este tratat ca un personaj principal suspect, într-o piesă intitulată „Toţi sunt evazionişti”. Nu putem identifica adevăraţii evazionişti? Nicio problemă: mai bine presupunem că sunt toţi! Facem reguli mai aspre pentru toţi, ca să nu mai scape nimeni. Nici nu mai contează că sistemul informatic abia funcţionează, important este că regulile sunt acolo, „sculptate” în „piatra digitală” a ministerului„.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro