Coşmarul europenilor devine realitate, în timp ce criza energetică se acutizează: Raţionalizarea gazului s-a transformat dintr-o speculaţie în cel mai probabil scenariu pentru Europa. Cât mai durează până când măsura va fi implementată

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 20 iunie 2022 7193 afişări

Coşmarul europenilor devine realitate, în timp ce criza energetică se acutizează: Raţionalizarea gazului s-a transformat dintr-o speculaţie în cel mai probabil scenariu pentru Europa. Cât mai durează până când măsura va fi implementată

Pe parcursul Războiului Rece şi a deceniilor care au curs de atunci, Rusia a fost cel mai important furnizor energetic al Europei. Totul s-a schimbat radical în doar o săptămână, după ce Rusia a început să reducă aprovizionarea cu gaze ca răspuns la sprijinul european pentru Ucraina, scrie Bloomberg.

Vladimir Putin a mizat pe şantajul energetic, iar la o primă vedere pare că a câştigat, pentru că raţionalizarea gazului se transformă într-o perspectivă reală pentru europeni.

Închiderea înceată dar sigură a robinetului de gaz rusesc a pus o presiune imensă pe economia regiunii şi testează în fiecare moment nervii şi solidaritatea Europei cu Ucraina.

În prezent Europa este forţată să apeleze la rezervele destinate iernii pentru a funcţiona, ceea ce înseamnă că guvernele ar putea impune raţionalizarea în câteva luni. Dacă Putin decide închiderea completă a robinetului de gaze, continentul european va rămâne fără rezerve până în ianuarie.

„Este o situaţie extrem de gravă şi tensionată. Este totodată un test de rezistenţă şi putere pe care Occidentul îl dă acum”, a declarat Robert Habeck, ministrul german al economiei.

Ceea ce a creat un puternic val de îngrijorare a fost momentul în care Kremlinul a decis reducerea fluxurilor de gaze din Nord Stream 1 către Germania cu 60%.

Această măsură s-a resimţit  până în Franţa, Austria şi Republica Cehă.

Gigantul Uniper SE din Germania, cel mai mare client al gazului rusesc din Europa a primit cu 60% mai puţin gaz decât a comandat. De asemenea, Eni SpA din Italia a primit vineri doar 50% din cantiatea comandată. Companii importante precum Engie şi OMV au fost de asemenea afectate.

Vladimir Putin a distrus practic decenii de relaţii energetice şi încredere, reducând treptat livrările de la începutul războiului şi accelerând această măsură în prezent.

„Aceasta reducere suplimentară este menită să îngreuneze obiectivele energetice de stocare ale UE şi să testeze nervii şi unitatea comunităţii europene. Totodată, această măsură va continua până când robinetul va fi închis de tot„ a declarat Thierry Bros, profesor în cadrul Institutului de Studii Politice din Paris.

Pe fondul tensiunilor şi al ultimelor decizii venite de la Kremlin, preţul gazelor a explodat, majorându-se cu 50%. Europa are puţine alternative la gazul rusesc. Există mici rezerve în Norvegia şi Ţările de Jos, iar alternativa gazului natural lichefiat este pe cale să se transforme într-un eşec.

China, cel mai important importator mondial de GNL, a redus achiziţiile după ce restricţiile pandemice au dus la diminuarea cererii. Totuşi, nevoia de GNL ar putea reveni în această iarnă, punând Europa şi China faţă în faţă în cursa pentru această resursă energetică.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.