Coşmarul stagflaţiei devine realitate: Preţurile mari şi creşterea economică slabă sunt aici şi nu vor dispărea prea curând. Când loveşte recesiunea

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 31 mai 2022 547 afişări

Coşmarul stagflaţiei devine realitate: Preţurile mari şi creşterea economică slabă sunt aici şi nu vor dispărea prea curând. Când loveşte recesiunea

Economiştii sunt de părere că o recesiune economică nu este absolut iminentă, însă ceea ce le provoacă cele mai multe temeri este că urmează o perioadă de stagflaţie care va dura cel puţin un an, scrie CNBC.

„Nu va exista un moment de respiro după ce trece stagflaţia, pentru că este foarte posibil să ne trezim cu o recesiune”, a declarat Simon Baptist, economist şef în cadrul Economist Inteelligence Unit.

Războiul din Ucraina şi pandemia continuă să lovească puternic în lanţurile de aprovizonare la nivel global, iar la pachet cu această problemă vine stagflaţia. Aceasta este un fenomen economic caracterizat de creşteri importante ale preţurilor şi de o slabă creştere economică. Potrivit economiştilor, perioada de stagflaţie ar putea dura cel puţin 12 luni.

„Preţurile mărfurilor vor începe să scadă din trimestrul următor, însă ele vor rămâne totuşi în permanenţă la un nivel mai ridicat comparativ cu nivelul de dinaintea războiului”, a mai spus economistul şef.

Pademia joacă un rol important în această problemă şi la fel ca războiul, afectează lanţurile de aprovizionare pentru bunuri şi mărfuri, forţând totodată creşterea preţurilor pentru alimente şi combustibil.

Există şi o veste bună. Creşterea economică încă este prezentă, deşi într-un ritm mai slab, iar piaţa muncii la nivel global rezistă. Şomajul la nivelul celor mai multe economii a atins cel mai scăzut prag din ultimele decenii.

Altfel spus, consumatorii nu au motive să se pregătească pentru o recesiune. Chiar dacă economia globală este supusă unui risc de recesiune, oamenii au reuşit să acumuleze economii şi active care să le ofere siguranţă.

„Pentru aproape toate economiile asiatice, o recesiune este destul de puţin probabilă”, mai spune Simon Baptist.

Inflaţia însă rămâne o problemă pentru toată lumea. Băncile centrale de pe tot mapamondul au majorat dobânzile penru a se putea lupta cu creşterea preţurilor.

Banca centrală a SUA a anunţat la începutul lunii o majorare istorică a ratei de dobândă, la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani şi avertizând totodată că viitoare creşteri sunt pe drum.

Recent, Banca Centrală a Noii Zeelande a anunţat de asemenea o nouă majorare a dobânzii, ajungând astfel la a cincea rundă a acestei măsuri.

„Suntem foarte hotărâţi să readucem inflaţia în zona de 1-3%. Ne aflăm la 6,9% şi suntem foarte departe de acest obiectiv, dar vom face tot ce este necesar pentru a reuşit”, a declarat Adrian Orr, guvernatorul băncii.

Măsurile băncilor din întreaga lume ar putea avea totuşi un efect toxic. Creditorii se luptă cu inflaţia prin majorarea dobânzilor însă continuarea acestei politici poate aduce mai rapid recesiunea faţă în faţă cu economiile lumii, pentru că dobânzile tot mai mari s-ar putea traduce în final în încetinirea creşterii economice.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.