Cosmin Alexandrescu, preşedinte Asociaţia Medicilor de Ambulator: România ar circa 11.000 de medici în serviciile de ambulatoriu. Sistemul este complet debalansat între urban şi rural

Autor: Roxana Rosu Postat la 21 octombrie 2024 24 afişări

Cosmin Alexandrescu, preşedinte Asociaţia Medicilor de Ambulator: România ar circa 11.000 de medici în serviciile de ambulatoriu. Sistemul este complet debalansat între urban şi rural

România ar circa 11.000 de medici în serviciile de ambulatoriu, din care 5000 de medici în sistemul privat şi 2000-3000 medici în ambulatoriile de spital, a declarat Cosmin Alexandrescu, preşedintele  Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulator  în cadrul conferintei ZF Health&Pharma Summit 2024.

”Există trei tipuri de ambulatorii: ambulatoriul de spital, ambulatoriul de specialitate format din cabinetele medicale individuale ale medicilor specialişti şi ambulatoriul marilor retele de sănătate.  Există circa 11.000 de medici de ambulatoriu, din care 5.000 de medici în ambulatoriile private şi 2.000-3.000 de medici în ambulatoriile de spital”.

În opinia lui sistemul de sănătate, inclusiv zona de ambulator, este debalansat, nu doar geografic, ci şi pe relatia public-privat şi pe specializări. Rezultatul este că numite zone din tară sunt bine acoperite din punct de vedere medical şi altele deloc, mai ales în rural.

”Pacientii care vin în ambulatoriile private care au contract cu CNASS nu plătesc pentru serviciile primite. Dar există o aglomerare a acestor specialişti în mediul urban şi nu sunt reprezentati deloc în rural. Avem un sistem foarte debalansat. Nu doar geografic, sau public-privat sau pe specializări. Avem aglomerări de specializări în centre urbane şi deloc în rural”.

În plus, în baza biletului de trimitere pacientul are acces la un număr maxim de consultatii acoperit de CNASS, care nu acoperă însă toate nevoile lui.

Discutând debalansarea sistemului medical, Cosmin Alexandrescu a atras atentia că este foarte dificil pentru un medic să îşi deschisă cabinet într-o localitate mică, reglementările CNASS fiind o piedică în acest sens, în loc să stimuleze procesul.

”Ca să deschizi un cabinet într-o localitate mică trebuie să ai acces la un anumit număr de pacienti, ca să fie rentabil. Iar CNASS pune tot felul de piedici. Medicul este obligat să stea în cabinet indiferent dacă are sau nu pacienti în acea zi, etc. Casa Natională este cel mai prost administrator, e blocată într-o realitate paralelă”.

Preşedintele APMA a subliniat că şi la distante mici de Capitală, de 10-20 km, realitatea este complet diferită de cea din Bucureşti. ”Am un cabinet în cartierul Militari unde vin multi pacienti din afara oraşului, iar patologia este complet diferită de ce vedeam atunci când aveam cabinet în centrul Capitalei. De parcă comunele aflate la 10-20 km ar fi undeva în mijlocul pădurii. Sunt patologii foarte grave, oameni care vin foarte târziu la medic”.

Pentru a ameliora starea de sănătate a populatiei, întregul sistem ar trebui regândit, crede Cosmin Alexandrescu. ”Cum convingi un medic care a terminat rezidentiatul îsi deschidă un cabinet de cardiologie la Oltenita?”, întreabă şeful APMA.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
medici,
sistem,
presedinte,
servicii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.