Cosmin Călin, Banca Transilvania: Creditarea corporate şi-ar putea relua creşterea începând cu T4/2024, impulsionată de investiţiile în proiectele de infrastructură, mai ales de cele din sectorul energetic. Lucrăm deja la mai multe tranzacţii de acest tip
Ritmul creditării corporate a înregistrat o decelerare de la începutul anului, evoluţie ce poate fi considerată o ajustare normală în contextul creşterilor abrupte ale preţurilor din energie şi agricultură în perioada 2022-2023, sectoare ce au fost marcate de fluctuaţii semnificative ale costurilor, forţând companiile să reevalueze strategiile de investiţii şi finanţare, potrivit lui Cosmin Călin, director executiv Corporate în cadrul Băncii Transilvania.
“Odată cu armonizarea şi o mai bună predictibilitate spre finalul perioadei pe amblele sectoare, preţurile s-au temperat, inflaţia s-a temperat, nevoia de capital circulant a companiilor a fost mult mai redusă, şi atunci am asistat la un grad de utilizare mult sub 2023 în primele două trimestre din 2024”, a explicat Cosmin Călin în cadrul ZF Bankers Summit 2024, ziua 1.
Începând cu trimestrul patru din acest an, Cosmin Călin anticipează o creştere a cererii de finanţare impulsionată de investiţiile în proiectele de infrastructură pe care România le are în vedere în următoarea perioadă.
“Foarte provocator şi pozitiv este faptul că o mare parte dintre proiectele de infrastructură au început accelerat. Există investiţii strategice pe care România le face în domeniul energetic.
De aici, potenţialul de investiţii din ultima jumătate a acestui an, dar mai ales din 2025 este impresionant. Lucrăm deja la multe tranzacţii în acest domeniu şi pot să spun că perspectiva pentru T4/2024 şi 2025 pe zona de creditare corporate arată mult mai bine, chiar dacă creşterea poate că nu va mai fi de două cifre”.
Retailul şi farma sunt alte sectoare importante din economie unde cererea pentru finanţări ar putea creşte, în timp ce la polul opus se află sectorul de agribusiness, care traversează o perioadă în care se absorb pierderile din 2023, potrivit lui Cosmin Călin.
“Zona de retaileri merge destul de agresiv, cu o dezvoltare a tuturor lanţurilor principale, plus noi jucători regionali care îşi anunţă prezenţa în piaţa locală. De asemenea, zona de healthcare merge foarte bine şi, spre deosebire de alţi ani, în care majoritatea dezvoltărilor de spitale erau făcute din sectorul privat, de anul acesta asistăm şi la dezvoltări de spitale regionale. La polul opus, există volatilităţi în sectorul de agribusiness, care vine după un 2023 foarte dificil. Anul acesta este un an de revenire. Poziţiile sunt deja luate, marcate, există o predictibilitate a preţurilor, este un an în care se absorb pierderile de anul trecut”.
Comerţul, producţia şi serviciile sunt cele mai creditate sectoare din portofoliul corporate al Băncii Transilvania, soldul cumulat al împrumuturilor acordate pentru cele trei domenii ajungând la sfârşitul anului 2023 până la 15,7 mld. lei, în creştere cu 10% faţă de nivelul de la finalul anului 2022.
Pe lângă comerţ, producţie şi servicii, printre domeniile finanţate mai mult de banca din Cluj, cu volume ale creditării comparabile, de circa 3 mld. lei fiecare, se mai numără agricultura şi imobiliarele.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro