Creşte alarmant numărul tinerilor cu cancer de colon. Cauzele: obezitatea şi alimentaţia proastă

Autor: Andreea Tobias Postat la 13 martie 2025 5 afişări

Cancerul de colon loveşte tot mai mulţi tineri sub 50 de ani, avertizează prof. Roberto Persiani, şeful chirurgiei minim invazive de la Policlinico Gemelli din Roma.

Până recent, pacienţii tipici aveau 60-70 de ani, dar acum medicii văd tot mai mulţi bolnavi de 35-50 de ani, scrie Il Messaggero.

Tendinţa alarmantă a determinat UE să dedice luna martie conştientizării cancerului colorectal. În Italia, această boală afectează peste 50.000 de persoane anual, fiind a doua cea mai frecventă formă de cancer după cel mamar.

Principalele cauze ale acestei „epidemii" în rândul tinerilor sunt obezitatea în creştere, consumul excesiv de alcool şi alimentaţia nesănătoasă.

Prof. Persiani subliniază că multe persoane evită testele preventive din ruşine sau frică, iar simptomele sunt adesea ignorate: sânge în scaun, anemie, dureri abdominale recurente şi probleme intestinale.

Recomandările medicului includ: teste pentru sânge ocult în fecale la fiecare doi ani, colonoscopie în caz de rezultat pozitiv, reducerea consumului de carne roşie, carne procesată, zahăr şi alcool şi vigilenţă sporită pentru persoanele cu antecedente familiale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cancer de colon,
tineri,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.