Creşterea salariului minim la 3.000 de lei brut ar putea antrena creşteri salariale în valoare de cel puţin 1 miliard de euro anul viitor
Peste 1,2 milioane de salariaţi câştigă în prezent salariul minim pe economie, dintre care circa 800.000 sunt plătiţi cu 2.550 de lei brut/lună, iar 400.000 cu 3.000 de lei brut pe lună (în construcţii, industria alimentară şi agricultură), arată datele obţinute de ZF de la Inspecţia Muncii.
♦ Peste 1,2 milioane de salariaţi câştigă în prezent salariul minim pe economie, iar cea mai mare parte a acestora încasează 2.550 de lei brut/lună ♦ Salariul minim pe economie ar putea creşte de la 2.550 de lei brut la 3.000 de lei brut începând din 2023, potrivit unei propuneri venite din partea PSD ♦ Majorarea salariului minim la 3.000 de lei brut ar antrena majorări salariale în valoare totală de cel puţin 1 miliard de euro în 2023, potrivit calculelor ZF ♦ Florin Godean, Adecco: „Circa 1.000 de angajaţi temporar din cadrul Adecco primesc salariul minim, dar companiile au sisteme de bonusare care duc la dublarea acestuia“.
Peste 1,2 milioane de salariaţi câştigă în prezent salariul minim pe economie, dintre care circa 800.000 sunt plătiţi cu 2.550 de lei brut/lună, iar 400.000 cu 3.000 de lei brut pe lună (în construcţii, industria alimentară şi agricultură), arată datele obţinute de ZF de la Inspecţia Muncii.
În această lună vor începe negocierile între guvern, patronate şi sindicate privind nivelul salariului minim de anul viitor, iar liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus că una dintre propuneri este de creştere a salariului minim până la 3.000 de lei brut pe lună, iar costul asociat creşterii – de 450 de lei – va fi împărţit între stat şi angajator.
Un calcul ZF arată că, dacă salariul minim creşte cu 450 de lei pentru cei peste 800.000 de angajaţi plătiţi cu salariul minim pe economie de 2.550 de lei, atunci această măsură ar antrena o creştere a bugetelor de salarii de cel puţin 1 miliard de euro în 2023. Cele mai multe salarii minime sunt în sectorul privat, în comerţ şi în fabrici.
„Din punctul meu de vedere, este bine că salariul minim creşte, dar modul în care se face această creştere este o „cârpeală“. Mi-ar plăcea să văd o strategie pe termen lung de creştere a salariilor, dar în acelaşi timp să existe o eficientizare a modului în care se cheltuiesc banii în sectorul bugetar, cu angajaţii de la stat. Salariile minime existente sunt extrem de mici, nu acoperă coşul minim de consum, ele trebuie să crească, dar trebuie dublată de eficientizarea aparatului de stat“, a explicat Florin Godean, country manager al Adecco România, companie de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar.
La o creştere de 450 de lei a salariului brut, în condiţiile actuale de taxare, salariul mediu net ar ajunge la 1.774 de lei net, cu 250 de lei mai mare decât nivelul actual de 1.524 de lei net pe lună.
În România există în prezent două niveluri ale salariului minim, unul de 2.550 de lei brut (echivalentul a circa 1.524 de lei net) şi unul de 3.000 de lei brut (echivalentul a 1.774 de lei net). Salariul minim de 3.000 de lei brut pe lună îl primesc, din 2019 încoace, angajaţii din sectorul construcţiilor, iar de la jumătatea acestui an de această facilitate beneficiază şi angajaţii din industria alimentară şi din agricultură.
Guvernul a oferit posibilitatea şi angajatorilor din celelalte sectoare să majoreze salariile angajaţilor în 2022: în perioada iunie-decembrie 2022, toţi angajatorii puteau mări salariile minime ale angajaţilor cu 200 de lei, neimpozabili. Nu se ştie însă câţi angajaţi beneficiază de această măsură în prezent, ZF nu a primit răspunsuri de la autorităţile publice în urma solicitărilor făcute în acest sens la Ministerul Muncii – Inspecţia Muncii şi la Ministerul Finanţelor.
„Din totalul celor 4.500 de angajaţi temporar pe care îi avem în prezent, circa 1.000 au salariul minim pe economie. Însă angajatorii au tot felul de sisteme de bonusare care pot duce la dublarea salariului minim. În cea mai mare parte, aceste sisteme de bonusare recompensează prezenţa angajaţilor la muncă“, a mai spus Florin Godean.
Într-adevăr, de câţiva ani, pentru a mai combate din efectele negative ale unei fluctuaţii mari de personal, unele companii din producţie acordă beneficii precum bonusul de prezenţă (oferit angajaţilor care nu lipsesc nemotivat, timp de o lună, de la muncă) sau chiar bonus de disponibilitate la ore suplimentare.
Masa salarială din România, indicatorul format din totalitatea salariilor, a taxelor şi a contribuţiilor aferente acestora, a ajuns la un nivel-record de peste 91 de miliarde de euro în 2021, în creştere cu aproape 5 miliarde de euro faţă de anul 2020. Dacă salariul minim va ajunge la 3.000 de lei brut anul viitor, cel puţin 1 miliard de euro va fi adăugat la masa salarială din economie ca urmare a acestei măsuri.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro