Creşterea tarifelor de distribuţie a energiei: Miza este de 1,4 miliarde de euro pentru marii gestionari de reţele, majorările propuse fiind şi de aproape 30%. Impactul în facturi va fi minim
Tarifele de distribuţie ar putea să crească de la 1 aprilie cu circa 30%, arată ultimele informaţii, după ce în ultimul an acestea au fost îngheţate.
Tarifele de distribuţie ar putea să crească de la 1 aprilie cu circa 30%, arată ultimele informaţii, după ce în ultimul an acestea au fost îngheţate. Investiţiile în reţele de distribuţie a energiei, realizate prin tarife, sunt esenţiale pentru integrarea prosumatorilor, a proiectelor de energie verde sau a dezvoltării mobilităţii electrice. Dar pe de altă parte, este necesară identificarea unui echilibru între această nevoie de investiţii şi gradul de suportabilitate al consumatorilor. Specialiştii din piaţă spun însă că majorările nu se vor vedea în facturi, oricum plafonate până în 2025. În acest moment, din factura finală, distribuţia reprezintă circa 35% din valoarea totală.
„Urmare a analizei datelor de fundamentare transmise de operatorul de transport şi sistem şi de operatorii de distribuţie concesionari, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a efectuat calculele prin care s-au stabilit tarifele de transport şi tarifele de distribuţie propuse spre aprobare, pentru fiecare operator de reţea, valabile de la data de 01 aprilie 2023“, se arată în nota de informare privind proiectele de ordine pentru aprobarea tarifelor de transport şi distribuţie a energiei care vor fi aplicate de la 1 aprilie 2023. De un an de zile, tarifele de distribuţie a energiei au fost îngheţate, deşi începând chiar cu anul 2021 preţul energiei a fost într-o creştere vertiginoasă, cu un maxim atins în vara anului trecut, acest lucru însemnând pentru distribuitori costuri mai mari în acoperirea consumului propriu tehnologic.
„O parte importantă din venitul reglementat aferent anului 2023 este reprezentată de costul cu achiziţia energiei electrice pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), care a înregistrat începând cu luna iulie 2021 o creştere semnificativă cauzată de creşterile abrupte de preţ din piaţa de energie electrică.“ Tocmai această componentă care rezultă din costurile suplimentare pentru CPT va fi inclusă în veniturile reglementate al operatorilor şi va avea o perioadă de reglementare de 5 ani.
Astfel, potrivit calculelor ANRE venitul reglementat necesar acoperirii costurilor prognozate pentru anul 2023, pentru operatorul de transport şi sistem şi operatorii de distribuţie este de 6,9 miliarde de lei (circa 1,4 mld. euro), din care doar componenta de cost CPT suplimentar este de 852 de milioane de lei, restul de 6,1 miliarde de lei fiind venitul reglementat stabilit. conform metodologiilor.
Mai departe, potrivit calculelor ZF pe baza datelor existente, creşterile de tarife variază în funcţie de compania de distribuţie între 29% şi circa 8%. Pe baza unei facturi emise de Enerl Energie Muntenia, componenta de distribuţie reprezenta circa 35% din valoarea unei facturi aferentă lunii februarie. Creşterea tarifelor de distribuţie însă nu va fi resimţită de consumatorul final care oricum are energia la un preţ plafonat până în 2025.
„Nu există un impact direct asupra consumatorului casnic sau non-casnic, cresterea tarifelor urmând a fi compensată de către stat“, a spus Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.
Pe de altă parte, pentru companiile de distribuţie a energiei aceşti bani erau foarte importanţi pentru investiţiile în reţele.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro