Criptomonedele cuceresc Wall Street-ul conservator: Fondurile de pensii pariază miliarde de dolari pe Bitcoin şi Ethereum, în ciuda riscurilor şi eşecurilor anterioare
Fondurile de pensii încep să investească timid în bitcoin, ceea ce indică faptul că inclusiv domeniile tradiţional mai conservatoare ale finanţelor nu mai pot ignora potenţialele randamente ridicate ale criptomonedelor, raportează Financial Times
Sistemele de pensii din statele Wisconsin şi Michigan se numără printre principalii investitori în fonduri bursiere americane dedicate criptomonedelor. În acelaşi timp, unele fonduri de pensii din Regatul Unit şi Australia au realizat, recent, mici alocări în bitcoin prin intermediul unor fonduri specializate sau instrumente derivate.
Consilierii financiari subliniază că ascensiunea spectaculoasă a bitcoin din anul precedent – care a depăşit pragul de 100.000 de dolari – a atras atenţia chiar şi a administratorilor de fonduri mai conservatori.
Analiştii în domeniul criptomonedelor estimează că valoarea bitcoin ar putea să se dubleze din nou în acest an, pe fondul susţinerii unei administraţii Trump pro-crypto. Preşedintele ales a declarat că intenţionează să transforme SUA într-o „superputere globală a bitcoinului” şi să elimine reglementările restrictive din acest sector.
Matt Scott, consultant la firma Mercer, care oferă consultanţă pentru fondurile de pensii din Regatul Unit, a declarat: „De la alegeri, am primit un număr considerabil de întrebări – administratorii de fonduri nu doresc să fie ignoranţi în privinţa unei clase de active atât de importante.
”
Majoritatea fondurilor de pensii au ales să investească în fonduri tranzacţionate la bursă (ETF) reglementate din SUA, aprobate anul trecut. Acestea investesc direct în criptomonede în numele investitorilor şi urmăresc preţurile activelor precum bitcoin şi ethereum.
La sfârşitul lunii septembrie, State of Wisconsin Investment Board era al 12-lea cel mai mare deţinător al ETF-ului bitcoin al BlackRock, potrivit declaraţiilor financiare recente. Participaţia sa valorează acum aproximativ 155 de milioane de dolari, după ce fondul a crescut cu 50% de la începutul trimestrului.
De asemenea, statul Michigan este al şaselea cel mai mare investitor în ETF-ul Grayscale dedicat ethereum, cu o participaţie evaluată la 12,9 milioane de dolari conform unui raport de reglementare din noiembrie. Michigan se află şi pe locul 11 în clasamentul deţinătorilor de acţiuni în ARK 21Shares Bitcoin ETF, un fond condus de investitorul Cathie Wood, care a înregistrat o creştere de 14% de la alegeri.
Revenirea fondurilor de pensii în domeniul criptomonedelor vine după o serie de pierderi semnificative în timpul crizei pieţei cripto de acum doi ani. De exemplu, Canada’s Ontario Teachers’ Pension Plan a pierdut 95 de milioane de dolari în urma prăbuşirii platformei FTX în 2022. De asemenea, Caisse de dépôt et placement du Québec, al doilea cel mai mare administrator de fonduri de pensii din Canada, a recunoscut că a intrat „prea devreme” pe piaţa cripto, după ce a pierdut 150 de milioane de dolari investiţi în platforma de creditare Celsius Network.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro