Criza energetică din Europa se diminuează: Preţul gazului european coboară sub 50 de euro pentru prima dată în ultimele 17 luni, o scădere de 80% de la maximul atins în august
Contractele futures pentru gazele naturale din Europa au scăzut sub 50 de euro pentru prima dată în ultimele 17 luni, odată cu domolirea celei mai grave crize energetice din ultimele decenii, raportează Bloomberg.
Preţurile au scăzut cu peste 80% de la vârful atins în august, când reducerile de gaze naturale ale Rusiei au adus Europei costuri de aproximativ 1 trilion de dolari, lovind economia regiunii şi împingând inflaţia la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii. În prezent, continentul înregistrează o revenire bruscă, deoarece vremea relativ blândă, eforturile de reducere a consumului de energie şi intrările puternice de gaze naturale lichefiate din SUA către Qatar reduc din intensitate crizei.
Contractele futures de referinţă pentru prima lună au scăzut cu până la 4,8%, la 49,5 euro pe megawatt-oră, cel mai scăzut nivel înregistrat de la 1 septembrie 2021. Contractele au pierdut aproximativ 35% până acum în acest an, dar sunt încă de două ori mai mari decât nivelurile obişnuite pentru această perioadă a anului.
Preţurile ar putea creşte în continuare dacă va exista o vreme rece prelungită înainte de sfârşitul iernii sau dacă vor exista întreruperi ale aprovizionării. De asemenea, concurenţa cu Asia pentru GNL ar putea crea în continuare un risc de creştere.
Deocamdată, nivelurile ridicate de depozitare ţin Europa pe linia de plutire, oficialii susţinând cu optimism că regiunea poate trece cu bine de această iarnă şi de următoarea.
În condiţiile în care volumul obişnuit de gaz rusesc a fost redus în mod dramatic, naţiunile europene par să se fi adaptat destul de bine situaţiei, folosind o serie eficientă de alternative.
Compania de utilităţi din Germania Uniper SE a declarat că va depăşi problemele generate de reducerile de gaze ruseşti până cel târziu în 2024, dar costurile ridicate pentru înlocuirea volumelor pierdute vor rămâne o problemă.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro