Criza energiei a aruncat în aer deficitul comercial al României: 34 mld. de euro în 2022. Cel mai mult au crescut importurile de energie, metale şi produse chimice
Criza energiei care a început în 2021 şi s-a amplificat în 2022 a dus deficitul comercial la bunuri al României la 34 mld. de euro, după ce importurile de energie, metale şi produse chimice au explodat, arată analiza datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
♦ Deficitul comercial la bunuri a urcat în 2022 cu 44% faţă de 2021, după ce exporturile au crescut cu 22%, iar importurile cu 28%.
Criza energiei care a început în 2021 şi s-a amplificat în 2022 a dus deficitul comercial la bunuri al României la 34 mld. de euro, după ce importurile de energie, metale şi produse chimice au explodat, arată analiza datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În 2022, mai multe companii din industria metalurgică şi din industria chimică au închis capacităţi de producţie, din cauza preţurilor energiei, aceste închideri s-au văzut atât în producţia industrială, cât şi în creşterea importurilor de metale şi produse chimice, iar preţurile mari la energie s-au reflectat în deficitul comercial la petrol, gaze naturale şi energie electrică.
„Încep să apară consecinţele preţurilor ridicate la energie şi gaz şi ale închiderii activităţii în hârtie, aluminiu, oţel, ceramică, chimie. Toată industria mare fie a închis, fie şi-a redus activitatea. Acum apar primele semne“, comentează datele Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie, conglomerat care înglobează mai multe asociaţii din industria grea românească.
România a exportat bunuri în valoare de 92 mld. de lei, cea mai mare parte din acestea fiind maşini şi echipamente de transport.
Importurile au fost însă de 126 mld. de euro, cele mai multe tot din categoria maşinilor şi echipamentelor, dar şi produse chimice (18 mld. euro), oţel, cauciuc, hârtie (23 mld. euro) şi energie (15 mld. euro).
Astfel, deficitul comercial la bunuri al României a ajuns la 34 mld. euro. Aurelian Dochia, analist financiar, este de părere că mai importantă decât dimensiunea deficitului este finanţarea acestuia.
„Ne uităm la deficit şi numai la deficit, dar mai important ar fi să ne uităm la partea de finanţare a acestui deficit. Vedem că în primul rând bugetul public este în deficit de mai mulţi ani de zile şi este unul dintre motoarele care au afectat deficitul extern. În al doilea rând trebuie să vedem că am avut intrări de capital care ne-au permis să facem un asemenea deficit“, spune el.
Deficitul bugetar, faptul că guvernul cheltuie mult mai mult decât colectează, alimentează consumul intern, explică Dochia, care la rândul său alimentează importurile, pentru că producţia locală nu acoperă creşterea cererii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro