Criza natalităţii împinge ecoonomia globală spre prăpastie: De ce tinerii vor moşteni povara pensionarilor şi cum putem evita prăbuşirea nivelului de trai

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 15 ianuarie 2025 10 afişări

Criza natalităţii împinge ecoonomia globală spre prăpastie: De ce tinerii vor moşteni povara pensionarilor şi cum putem evita prăbuşirea nivelului de trai

Cele mai bogate economii ale lumii vor trebui să îşi dubleze, cel puţin, ritmul de creştere a productivităţii pentru a menţine îmbunătăţirile istorice ale nivelului de trai, în contextul unei scăderi accentuate a ratei natalităţii, raportează Financial Times.

Un raport McKinsey, care analizează impactul economic al acestei scăderi, arată că ţări precum Marea Britanie, Germania, Japonia şi SUA trebuie să înregistreze o creştere a productivităţii de două ori mai rapidă decât cea din ultimul deceniu pentru a menţine ritmul de creştere al nivelului de trai observat începând din anii 1990.

Conform raportului publicat miercuri, pentru a egala creşterea PIB-ului pe cap de locuitor înregistrată între 1997 şi 2023, Franţa şi Italia ar trebui să îşi tripleze ritmul de creştere a productivităţii în următoarele trei decenii. În cazul Spaniei, productivitatea ar trebui să crească de patru ori până în 2050.

Raportul evidenţiază consecinţele grave ale scăderii natalităţii asupra economiilor prospere, acestea devenind vulnerabile din cauza reducerii proporţiei populaţiei de vârstă activă.

Dacă nu se iau măsuri, „tinerii vor moşteni o economie cu o creştere mai lentă şi vor suporta povara financiară a unui număr mai mare de pensionari, în timp ce fluxul tradiţional de bogăţie între generaţii se va diminua”, a declarat Chris Bradley, director al McKinsey Global Institute.

Guvernele din întreaga lume încearcă să facă faţă unei crize demografice generate de creşterea costurilor pentru locuinţe şi îngrijirea copiilor, dar şi de factori sociali precum scăderea numărului de tineri implicaţi în relaţii.

În prezent, două treimi din populaţia lumii trăieşte în ţări cu rate ale natalităţii pe femeie sub „rata de înlocuire” de 2,1. Populaţiile sunt deja în declin în mai multe state membre OCDE, inclusiv Japonia, Italia şi Grecia, precum şi în China şi numeroase ţări din Europa Centrală şi de Est.

„Sistemele noastre economice şi contractele sociale au fost construite în perioade în care populaţia, în special cea de vârstă activă, era în creştere, susţinând expansiunea economică şi oferind sprijin oamenilor care trăiesc mai mult”, a explicat Bradley. „Acest model nu mai funcţionează.”

Bradley, co-autor al raportului, a subliniat că nu există „o soluţie unică” pentru a face faţă provocărilor demografice.

„Va fi necesar un mix de politici care să includă atragerea mai multor tineri în câmpul muncii, prelungirea vieţii active şi, ideal, creşterea productivităţii”, a adăugat el.

Raportul McKinsey vine în completarea avertismentelor emise anterior de OCDE, care a subliniat anul trecut că scăderea natalităţii ameninţă „prosperitatea generaţiilor viitoare” şi a îndemnat guvernele să se pregătească pentru un „viitor caracterizat de o fertilitate redusă”.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.