Criza ucraineană intensifică eforturile UE de a cumpăra gaze din SUA

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 11 martie 2014 49 afişări

UE exercită presiuni asupra Statelor Unite, în cadrul negocierilor referitoare la încheierea unui acord comercial transatlantic, pentru a permite importurile europene de gaze naturale lichefiate (GNL) în vederea reducerii dependenţei de livrările ruseşti, au declarat surse apropiate situaţiei.

Negocierile comerciale între Uniunea Europeană şi SUA nu includ probleme energetice, dar criza din Ucraina a expus dependenţa UE de Rusia şi justifică efortul negociatorilor europeni de a convinge Washington-ul să includă şi gazele naturale în discuţii.

Un acord comercial UE-SUA, pe care negociatorii ar dori să îl finalizeze până la sfârşitul lui 2014, ar permite ca exporturile americane de gaze naturale lichefiate să aibă loc automat, fără restricţii.

Liderii Uniunii Europene vor cere, la un summit comunitar programat săptămâna viitoare la Bruxelles, eforturi mai mari pentru reducerea dependenţei de gazele importate, potrivit unui proiect de document care scoate în evidenţă îngrijorarea provocată de relaţiile tensionate cu Rusia, legate de Ucraina.

Europa primeşte o treime din necesarul de gaze din Rusia, iar Ucraina este o rută importantă de tranzit.

Întreruperea în trecut a livrărilor de gaze, din cauza disputelor între Moscova şi Kiev pe tema preţurilor şi plăţilor, a motivat deja liderii UE să caute surse alternative de energie, dar intrarea trupelor ruseşti în Crimeea a sporit interesul Europei pentru diversificare.

"Consiliul European este îngrijorat în legătură cu dependenţa energetică mare a Europei, în special în privinţa gazelor, şi cere intensificarea eforturilor de reducere a acesteia, în special în cazul ţărilor membre cele mai expuse", se arată în proiectul de document al summitului liderilor UE, care va avea loc la Bruxelles pe 20-21 martie.

Unele state, cum este Bulgaria, depind aproape în totalitate de gazele ruseşti.

"Europa trebuie să îşi diversifice în continuare aprovizionarea cu energie, să continue să dezvolte sursele de energie regenerabilă şi alte surse autohtone, să coordoneze dezvoltarea infrastructurii de sprijin pentru această diversificare", potrivit documentului obţinut de Reuters.

Referirea la dependenţa energetică nu exista într-o versiune a documentului care a circulat înainte de intrarea forţelor ruseşti în Crimeea.

Comisarul pe probleme de Climă, Connie Hedegaard, a declarat că criza din Ucraina scoate în evidenţă importanţa energiei regenerabile, în timp ce comisarul pentru Energie, Guenther Oettinger, pledează pentru finalizarea pieţei unice a energiei, pentru facilitarea livrării transfrontaliere a surplusului energetic.

Regulile pieţei unice a energiei stipulează că Gazprom nu poate deţine controlul asupra conductelor prin care livrează gaze în Europa. În aceste condiţii, gazoductul South Stream, care urmează să ocolească Ucraina, încalcă o lege europeană cunoscută sub numele "Third Energy Package".

Proiectul de document al summitului cere implementarea eficientă şi consistentă a acestei legi, de către toţi operatorii de pe piaţa europeană a energiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
SUA,
GAZE
/actualitate/criza-ucraineana-intensifica-eforturile-ue-de-a-cumpara-gaze-din-sua-12244279
12244279
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.