Croitorii de spaţiu. Cum reuşesc doi tineri care se cunosc din şcoala primară să facă din pasiunea lor comună o afacere profitabilă în Romania
Despre Einn Studio s-ar putea spune că s-a născut în urmă cu mai bine de 20 de ani, atunci când Flavius Ciocoiu şi Andrei Marica s-au cunoscut în şcoala generală, au legat o prietenie solidă şi au făcut-o şi mai puternică atunci când au descoperit că împărtăşeau pasiunea pentru desen, pictură şi creaţie.
Au continuat să fie colegi în liceu, în facultate şi, din 2016, în business, înfiinţând împreună studioul de arhitectură Einn Studio, un proiect care furnizează servicii de proiectare a spaţiului, de design interior şi design de produs, de urbanism şi peisagistică.
Atât Flavius, cât şi Andrei au lucrat încă din timpul facultăţii pentru diverse proiecte, atât de arhitectură, cât şi de design interior. Când au decis să trăiască împreună experienţa de antreprenor, au ales numele Einn pentru businessul lor, un cuvânt provenit din limba saxonă, care înseamnă „unul” sau „unic”, în funcţie de context. Ceea ce vor să spună şi despre lucrările lor.
„Einn Studio reprezintă o fuziune între două firme, Einn Concept Design şi Einn Premium Architecture, una axată pe proiecte de dimensiuni reduse (locuinţe unifamiliale, amenajări rezidenţiale) şi cealaltă orientată către proiecte de dimensiuni mai mari (ansambluri rezidenţiale, hale industriale, clădiri de birouri, hoteluri, pensiuni, restaurante)”, povesteşte Flavius Ciocoiu.
Cu aceste două proiecte reunite, Einn Studio numără o echipă de cinci angajaţi şi zece specialişti colaboratori, în funcţie de tipul de proiect, de la ingineri structurişti şi ingineri de instalaţii la designeri de interior, arhitecţi şi urbanişti. Einn Studio a generat în 2019 o cifră de afaceri cumulată de peste 550.000 de lei, cu un profit de peste 350.000 de lei. Rezultatele au venit însă după multe investiţii. De toate felurile.
„Resursa cea mai importantă în ceea ce priveşte investiţia a fost timpul: o mare parte din skillurile (abilităţile – trad.) noastre au fost dobândite în afara programului universitar, în momentul în care am avut clienţi reali. Această experienţă ne-a făcut să ştim ce trebuie să urmărim pentru succesul unui proiect. Sursele de finanţare au fost proprii, iar investiţiile în birou s-au făcut gradual, odată cu dezvoltarea noastră. Investiţia în hardware, software, cursuri de perfecţionare şi biroul propriu-zis a fost în jurul a 30.000 de euro”, spune Andrei Marica.
Paleta lor de servicii include numeroase activităţi, precum toate fazele de proiectare, vizualizare 3D – prin randări fotorealiste, montaje video şi prezentări VR, consultanţă continuă, personal shopper (în cazul proiectelor de design interior), întocmire devize de materiale şi urmărire de şantier. Pe scurt, tot ce trebuie ca să ia de pe capul clientului grija amenajării.
Clienţii? Din toate domeniile, ţinând cont că arhitectura şi designul influenţează majoritatea domeniilor, indiferent că e vorba de locuire, de comerţ, HoReCa sau corporate. Restaurantele Nabucco şi Pinsa di Roma din Valencia, Spania, sunt doar două dintre proiectele emblematice ale Einn Studio.
„Unul dintre obiectivele noastre în anul 2020 este creşterea numărului de angajaţi cu studii superioare, ca să putem onora toate cererile de proiecte pe care le avem. Chiar dacă prima jumătate a anului a fost marcată de pandemie, cererea pentru proiecte de arhitectură şi design interior a fost surprinzător de mare”, spune Flavius Ciocoiu.
Pentru proiectarea de arhitectură şi peisagistică, preţurile Einn Studio pornesc de la 15 euro pe metru pătrat, iar pentru design interior – de la 1.000 de euro pentru amenajarea de apartamente mici şi garsoniere şi pot ajunge la 2.000-3.000 de euro pentru apartamentele cu mai mult de trei camere şi locuinţele unifamiliale. În ceea ce priveşte designul interior în domeniul HoReCa, preţurile încep de la 3.000 de euro şi cresc în funcţie de complexitate şi de cât de repede se demarează proiectul. Pandemia şi-a făcut simţită prezenţa şi în businessul Einn Studio.
„Avem cerere foarte mare de proiecte rezidenţiale de dimensiuni mici şi medii – locuinţe individuale şi locuinţe semicolective. Am remarcat faptul că oamenii îşi doresc să evadeze din zonele urbane. Perioada de primăvară este oportună construcţiilor, astfel că cererea pentru proiecte de arhitectură şi design a fost mare”, spune Andrei Marica.
Andrei Marica (stânga), cofondator Einn Studio: Sursele de finanţare au fost proprii, iar investiţiile în birou s-au făcut gradual, odată cu dezvoltarea noastră. Investiţia în hardware, software, cursuri de perfecţionare şi biroul propriu-zis a fost în jurul a 30.000 de euro.
Einn Studio numără o echipă de cinci angajaţi şi zece specialişti colaboratori, în funcţie de tipul de proiect, de la ingineri structurişti şi ingineri de instalaţii la designeri de interior, arhitecţi şi urbanişti.
Izvorul ideilor de business nu seacă niciodată, iar asta o demonstrează atât noile, cât şi vechile generaţii de antreprenori. Ziarul Financiar a pornit în căutare de idei proaspete de afaceri, într-un proiect susţinut de Banca Transilvania, menit să pună în lumină spiritul antreprenorial al României de astăzi. Găsiţi mai jos o selecţie de businessuri pornite de la zero şi mai multe proiecte similare pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero.
Mai mult decât un dulce – cofetărie (Bucureşti)
Fondatoare: Ioana State
Investiţie iniţială: 40.000 de euro
Cifră de afaceri estimată pentru primul an de activitate: 160.000 de euro
Prezenţă: cartierul Militari Residence
Magia Lumânărilor – producţie de lumânări decorative prin turnare (Rădăuţi)
Fondatoare: Mihaela Ciobanu
Investiţie iniţială: 10.000 de euro
Cifră de afaceri în 2019: 50.000 de lei (circa 10.000 de euro)
Prezenţă: în rândul organizatorilor de evenimente
Sunday Bites – producţie de unt de arahide (Râmnicu Vâlcea)
Fondatori: Anca Fîrtat şi Alex Stoianovici
Investiţie iniţială: 10.000 de euro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro