Cronometrul a ajuns la zero: Şeful energiei pe Europa trage de mânecă marii lideri ai regiunii şi avertizează continentul să se pregătească pentru oprirea totală a exporturilor de gaz rusesc

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 22 iunie 2022 19670 afişări

Cronometrul a ajuns la zero: Şeful energiei pe Europa trage de mânecă marii lideri ai regiunii şi avertizează continentul să se pregătească pentru oprirea totală a exporturilor de gaz rusesc

Faith Birol, liderul Agenţiei Internaţionale a Energiei, este de părere că Europa trebuie să se pregătească rugent pentru oprirea totală a fluxurilor de gaz rusesc în iarnă, făcând presiune asupra guvernelor pentru a reduce cererea şi a tura la maxim vechile centrale nucleare, scrie Financial Times.

Şeful AIE consideră că reducerile din prezent ale fluxurilor de gaz rusesc sunt precursorul unei măsuri similare mai severe, pentru că Moscova caută să obţină un instrument de negociere în contextul războiului cu Ucraina.

„Europa trebuie să fie pregătită pentru scenariul în care gazul rusesc este oprit complet. Cu cât ne apropiem mai mult de iarnă, cu atât mai clare devin intenţiile Rusiei. Cred că scopul acestor reduceri este să blocheze alimentarea depozitelor europene şi să crească depedenţa faţă de Rusia.”, a spus Birol.

AIE, al cărui principal finanţator este OCDE, este printre puţinele instituţii internaţionale care a acuzat Rusia în mod direct şi public de manipularea livrărilor de gaz către Europa, în mijlocul pregătirilor pentru invazie.

Şeful AIE susţine că măsurile de urgenţă implementate de ţările europene pentru a rezolva problema gazului, printre care se numără utilizarea centralelor pe cărbune, sunt justificate de magnitudinea crizei, care este în prezent o probleemă mai mare decât poluarea.

Totuşi, măsurile luate până în prezent ar putea să nu fie suficiente, iar oprirea definitivă a fluxurilor de gaz rusesc încă ar putea avea efecte devastatoare.

„Raţionalizarea gazului ar putea fi o posibilitate reală dacă Rusia reduce în continuare exporturile”, a mai spus specialistul.

Ţări precum Suedia, Danemarca, Germania şi Austria au anunţat deja prima etapă a planurilor de urgenţă în privinţa aprozvizionării cu gaze, însă niciuna dintre aceste naţiuni nu a pus încă problema raţionalizării.

Europa a reuşit să-şi reducă depedenţa de gazul rusesc până la pragul de 20%, însă pentru această reuşită şi-a folosit majoritatea opţiunilor de diversificare a aprovizionării energetice.

Faith Birol consideră că în această situaţie, Europa trebuie să amâne cât mai mult închiderea centralelor nucleare. Germania s-a confruntat cu cele mai multe critici în acest sens, pentru decizia sa de a închide ultima sa centrală în mijlocul unui haos energetic. Pentru Berlin, problemele tehnice şi de siguranţă a acelei facilităţi sunt prea mari pentru a mai putea rămâne deschisă.

Specialiştii sunt de părere că dacă pe viitor guvernele nu vor lua măsuri decisive pentru eliminarea sau reducere semnificativă a consumului de combustibili fosili, lumea va continua să se confrunte în continuare cu fluctuaţii periculoase pentru aceste surse de energie.

„Volatilitatea extremă de pe piaţa energiei va exista şi în viitor dacă guvernele nu încep să-şi folosească banii pentru a face posibilă tranziţia către energia verde”, a mai spus Birol.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.