CSR 2022. Acces la energie electrică din surse regenerabile pentru familii aflate în sărăcie extremă - Grupul Engie România

Postat la 03 ianuarie 2023 104 afişări

CSR 2022. Acces la energie electrică din surse regenerabile pentru familii aflate în sărăcie extremă - Grupul Engie România

Motivaţie:

Poate părea greu de crezut că astăzi există încă familii care nu au acces la curent electric, copii care învaţă la lumina lumânării sau şi mai rău, a lămpilor cu petrol lampant, spun reprezentanţii Engie România. „Este o realitate care pentru mulţi dintre noi poate părea îndepărtată. Din păcate, nu este atât de îndepărtată, ci o realitate pe care asociaţia Micul Geniu ne-a semnalat-o, familii cu sărăcie extremă, ale căror copii, de cele mai multe ori premianţi, au nevoie de lumină pentru a îşi continua educaţia. Pentru copiii aflaţi în sărăcie extremă, împreună cu asociaţia Micul Geniu, facilităm accesul la energie electrică, prin instalarea de panouri foto-voltaice.” Reprezentanţii companiei sunt de părere că susţinerea comunităţilor în care fiecare companie activează trebuie să fie parte a strategiei de business. „Aceasta deoarece companiile pot angrena ONG-uri, dar şi angajaţii care doresc să se implice, în proiecte care dezvoltă comunităţile locale şi rezolvă nevoi acute ale acestora”, descriu reprezentanţii grupului Engie România motivaţia implicării în proiecte de CSR.

Descrierea proiectului:

În 2021, Engie România a lansat un proiect pilot pentru a oferi acces la energie electrică regenerabilă provenind de la soare pentru familii care trăiesc în sărăcie extremă. În 2022, Engie România a continuat acest demers, astfel 50 de familii, aflate într-o situaţie financiară foarte dificilă şi care erau nevoite să recurgă la surse de iluminat pe bază de petrol lampant, nocive pentru sănătatea lor şi cu potenţial ridicat de accidente, vor avea energie electrică. Locuinţele respective nu sunt prevăzute cu nicio sursă de energie electrică, fapt pentru care instalarea de panouri fotovoltaice este soluţia durabilă şi autonomă ce le permite să îşi producă, fără costuri asociate, energia electrică necesară pentru consum. Familiile pentru care a fost implementată această soluţie sunt majoritar monoparentale, cu copii înscrişi într-o formă de învăţământ.  Prin acest proiect, Engie îşi reconfirmă angajamentul faţă de necesitatea educaţiei pentru viitor, cât şi de implementarea de soluţii de energie verde, prietenoase cu mediul înconjurător şi sustenabile. „Dezvoltarea energiei din surse regenerabile este una dintre priorităţile strategice ale grupului Engie, iar transpunerea ei în proiecte sociale este o axă importantă a implicării noastre în comunitate. Proiectul derulat adresează o triplă problematică: de natură socială, permiţând accesul la energie al categoriilor defavorizate, de mediu, prin instalarea unor surse de producţie de energie regenerabilă, şi nu în ultimul rând educaţională, accesul la educaţie fiind condiţionat de cel la energie. Ne bucurăm că am putut contribui, alături de partenerii de la Micul Geniu la rezolvarea acestora prin implementarea unei soluţii în al cărei viitor credem cu tărie”, a declarat Eric Stab, preşedinte director general Engie România.

Rezultate:

Aproximativ 100 de copii care trăiesc în sărăcie extremă au şansa de a învăţa în condiţii mai bune, având acces la energie electrică pentru iluminat şi pentru încărcarea unor telefoane sau laptopuri primite ca donaţii. De-a lungul anilor, compania s-a implicat în mai multiple proiecte de CSR, printre care: SOS Satele Copiilor Bucureşti , care a devenit prima comunitate socială eficientă energetic şi care produce propria energie verde. (Printr-un parteneriat cu Habitat for Humanity, Engie a sprijinit eficientizarea energetică a 12 case sociale şi instalarea de panouri fotovoltaice, acţiuni care au adus peste 150.000 de euro economii la facturile de energie ale asociaţiei); EFdeN Sustainable City (lansarea primului prototip de oraş sustenabil din România, un spaţiu de aproximativ 4.000 de metri în Bucureşti care incorporează case pasive, soluţii descentralizate de producţie de energie verde, staţii de încărcare pentru maşini electrice şi altele care îmbunătăţesc viaţa urbană. În 2022, Engie a susţinut din nou EFdeN să realizeze un nou prototip de casă pasivă – EFdeN VATRA, şi să participe cu el la competiţia de case solare Solar Decathlon); Întâlnire cu energia (program de educaţie în şcoli, prin care copiii de clasa a IV-a descoperă, prin intermediul unor lecţii interactive, sursele de energie, cum să economisească energia şi cum să se protejeze de eventualele pericole în utilizarea gazelor naturale şi a energiei electrice), acţiuni de plantare cu implicarea angajaţilor companiei, alături de Viitor Plus.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.