CSR 2023. Energie Verde pentru Viitor Sustenabil

Postat la 02 noiembrie 2023 48 afişări

CSR 2023. Energie Verde pentru Viitor Sustenabil

Motivaţie: „Transavia, liderul sectorului avicol din România, a avut întotdeauna preocupări legate de impactul asupra mediului şi de eficienţa energetică în toate aspectele operaţiunilor sale, de la bob la furculiţă: absolut toate spaţiile sale de producţie sunt eficientizate energetic, sunt bine construite, bine izolate, cu sisteme centrale de ventilaţie şi încălzire, cu iluminat economic, astfel încât consumul de energie să fie cât mai redus”, declară Ioan Popa, preşedintele şi fondatorul Transavia, una dintre cele mai importante afaceri de familie, care deţine şi produce brandul de carne de pui Fragedo şi semipreparate pe bază de pui Papane. Grupul are în prezent aproape 2.400 de angajaţi, care activează preponderent în cele 31 ferme de creştere a păsărilor şi în cele patru ferme de producţie vegetală, în fabrica de nutreţuri combinate, în cele trei abatoare de ultimă generaţie şi în fabrica de procesare a cărnii. În fermele proprii, localizate în opt judeţe din România, se produc anual peste 100.000 de tone de carne de pui. Aproximativ 30% la sută din producţia anuală a companiei merge către export, în mai multe state europene şi de pe alte continente. Condiţiile actuale din mediul de afaceri, cu fluctuaţii uriaşe ale preţurilor energiei, dar şi dorinţa de a accelera reducerea amprentei de carbon, a determinat compania să acţioneze investind masiv în energie verde. Acest proiect se aliniază cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Naţiunilor Unite şi cu angajamentul Transavia pentru sustenabilitate.

Descrierea proiectului: Început în 2022, cel mai mare proiect de energia verde din industria alimentară va permite ca până la finalul anului 2023 compania şi să îşi producă până la 100% din energia necesară din sursele proprii, regenerabile, asigurându-şi un grad de eficienţă sporit. Astfel, în urma investiţiei de aproape 35 de milioane de euro din fonduri proprii, până la finele anului 2023 compania va avea instalate aproximativ 30 de hectare de panouri fotovoltaice, cu implementare în toate cele 56 de puncte de lucru, care vor putea să producă anual, alături de staţia de cogenerare de înaltă eficienţă electrică şi termică, circa 45.000 MW de curent electric. Panourile fotovoltaice sunt amplasate în toate punctele de lucru, asigurând energie pentru toate cele 542 de hale de creştere a păsărilor şi pentru celelalte clădiri destinate altor scopuri, precum zonele administrative sau cele de industrializare. La fiecare obiectiv de producţie din fiecare punct de lucru Transavia, exploatează avantajul major pentru a produce energie verde cât mai eficient şi cu randament cât mai bun, fie că e vorba de panouri fotovoltaice, fie că e vorba de cogenerare.

Rezultate: Prin această investiţie masivă în energie verde Transavia se va proteja de fluctuaţiile majore ale preţurilor la energie şi va controla şi mai bine costurile. Efectul economic pozitiv asupra performanţelor companiei va fi dublat şi de o reducere semnificativă a emisiilor de carbon. „Datorită acestui finalul proiectul, începând cu 2023, compania va elimina anual aproximativ 18 milioane kg CO2, echivalentul plantării anuale a câte 841.000 de copaci (o pădure de 900 ha) sau a consumului anual de energie electrică a unui oraş de 56.000 de locuitori, cum ar fi Turda, de exemplu”, adaugă Ioan Popa.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.