CSR 2023. Plan de Viaţă

Postat la 18 octombrie 2023 39 afişări

Motivaţie: Ideea proiectului a pornit din realitatea dură a unei persoane aflate în situaţia de a părăsi la 18 ani centrul de protecţie a copilului, fără a avea nicio soluţie pentru cazare sau întreţinere. De aceea, prima etapă a programului Plan de Viaţă a purtat deviza „Născut la 18 ani” din dorinţa de a le oferi unor tineri instituţionalizaţi din toată ţara şansa de a începe o nouă viaţă. Aceştia sunt ajutaţi cu asigurarea unei locuinţe pe o perioadă de 6 luni până la un an, precum şi sprijin în plata utilităţilor şi a cheltuielilor zilnice în primele luni, cu scopul de a-i ajuta să devină independenţi şi să îşi continue dezvoltarea personală şi profesională.

Plan de Viaţă selectează la nivel naţional tineri care la vârsta de 18 ani sunt nevoiţi să părăsească sistemul de stat şi să se descurce pe cont propriu, de cele mai multe ori neavând unde să locuiască sau cum să se descurce independent.

„AFI Europe este un dezvoltator imobiliar, altfel spus o companie care construieşte clădiri, dar totodată un angajator şi partener responsabil care investeşte în relaţii pe termen lung cu chiriaşii săi. De aceea, pentru noi este important să contribuim şi la construirea visurilor unor tineri care au urgentă nevoie de ajutor pentru a se integra, a deveni membri activi şi independenţi ai societăţii. Această experienţă ne-a dovedit că cei mai mulţi tineri pot reuşi dacă primesc ajutorul necesar. Acum, majoritatea au locuri de muncă, studiază sau chiar au devenit antreprenori”, declară reprezentanţii companiei, dezvoltator de proiecte de birouri, centre comerciale, unităţi rezidenţiale şi proiecte mixte.

Proiectul reuneşte următoarele componente: oferirea unui cămin, susţinerea timp de 6-12 luni pentru 15 tineri pe etapă (utilităţi, hrană, transport, asistenţă medicală), ateliere de dezvoltare personală şi profesională, consiliere psihologică, medicală şi vocaţională, integrare pe piaţa muncii, susţinere post-angajare, mentorat şi sprijin constant.

Descrierea proiectului: Programul a demarat în 2019 cu selectarea de către Asociaţia The Social Incubator a zece tineri instituţionalizaţi din toată ţara, iar apoi numărul lor a crescut la 15 tineri pentru fiecare etapă. Prin sprijinul financiar al AFI Europe, asociaţia le-a închiriat apartamente, le-a căutat joburi şi le-a oferit consiliere şi pregătire psihologică, medicală şi profesională. Asociaţia The Social Incubator, care de peste 9 ani ajută, prin diverse programe, tinerii instituţionalizaţi să devină independenţi şi să se integreze în societate. Volumul de investiţie necesar este de circa 200.000 de euro pe an.

Rezultate: Programul a ajutat 44 de tineri să beneficieze de locuinţă, loc de muncă, studii şi sprijinul Asociaţiei The Social Incubator prin consiliere psihologică, medicală, vocaţională şi socio-emoţională pe termen nedeterminat, aceştia rămânând în contact cu tinerii. Scutiţi de grija zilei de mâine, tinerii au participat la ateliere de educaţie nonformală care i-au ajutat să-şi dezvolte abilităţi şi o bază solidă pentru o viaţă independentă şi responsabilă. Tinerii au beneficiat de peste 1.000 de sesiuni individuale de asistenţă socială, mentorat, consiliere psihologică şi vocaţională. În plus, în cadrul vizitelor la companii şi antreprenori, tinerii au intrat în contact cu profesionişti din varii domenii, au aflat ce meserii li se potrivesc şi au legat relaţii ce s-au concretizat cu angajări. „Ca rezultat, acum tinerii au mai multă încredere în forţele proprii, ştiu convieţuiască în armonie şi să se întreţină, să comunice, să îşi caute job, să-şi înfrunte problemele emoţionale şi să lucreze zilnic pentru a le depăşi. Astfel, tinerii pot contribui la conturarea unei societati mai bune, reducându-se astfel numărul celor care locuiesc pe stăzi, nu au un loc de muncă sau trăiesc în afara legii”, declară reprezentanţii companiei.

Programul Plan de Viaţă îşi propune să continue să schimbe în bine viaţa tinerilor aflaţi în program. În următoarea etapă vor fi din nou selectaţi alţi 15 tineri care pe parcursul unui an vor învăţa să devină membri activi şi bine integraţi ai societăţii.

„Implicarea companiilor în astfel de proiecte este vitală şi susţine preocuparea noastră de a contribui la crearea unei societăţi mai bune – de a ne implica şi a rezolva efectiv probleme ale comunităţii. Doar prin intermediul parteneriatelor pe durate extinse de timp putem implementa programe care vizează intervenţia în profunzime”, conchide Mihaela Bolohan, director operaţiuni, Asociaţia The Social Incubator.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
STEM Day,
tineri,
ajutor,
asociatie,
consiliere,
AFI Europe

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.