CSR 2023. SPORTS disABILITIES - Facilitarea sportului în România pentru persoanele cu dizabilităţi
Motivaţie:
Asociaţia Club Sportiv Caiac SMile a debutat sub forma unui club de performanţă care să le ofere tinerilor prilejul de a practica un sport nautic la nivel competiţional în judeţul Satu Mare. „În timp, această idee avea să se extindă şi să îi fie atribuită un scop mai nobil decât am fi crezut oricare dintre noi”, declară Valentina Vesler, PR & communication director al Carpathian Springs, care are brandul Aqua Carpatica.
„Un film a schimbat cursul drumului, când
ne-am dat seama că această pasiune pentru sport extrem merită împărtăşită şi adaptată pentru orice om, indiferent de vârstă, gen, statut social sau abilităţi. Astfel, ne-am îndreptat şi spre sportul de masă, organizând tabere şi ture pe lacuri şi râuri de munte, ajutând sute de copii, tineri şi adulţi să cunoască beneficiile practicării unui sport în natură”, adaugă Valentina Vesler.
Cu toate acestea, momentul „care ne-a definit nouă scopul, a fost momentul în care am pus pentru prima dată în caiac o persoană în scaun rulant. Sentimentul pe care l-am avut când am reuşit să oferim libertatea de mişcare unui om care e dependent de scaunul lui cu rotile nu s-a comparat cu nicio altă realizare de până atunci”, explică reprezentanta Carpathian Springs.
De atunci, şi până acum, cinci ani de activitate mai târziu, Caiac SMile a devenit o unitate protejată, ale cărei proiecte s-au îndreptat tot mai mult spre social şi tot mai mult spre cei 865.000 de oamenii cu dizabilităţi din toată ţara. „Cu fiecare proiect nou dezvoltat şi implementat, ne dăm seama tot mai mult de câte lipsuri au aceşti oameni în domeniul sportiv. Accesibilizarea sportului pentru ei înseamnă mai mult decât echipamente adaptate, înseamnă accesibilizarea transportului, a infrastructurii, care să le permită să se deplaseze spre terenurile de sport, şi cel mai important, integrarea lor în societate”, punctează Valentina Velser.
Descrierea proiectului:
SPORTS disABILITIES este un proiect format din mai multe evenimente. De la evenimente sportive, la evenimente de conştientizare a importanţei accesibilizării şi workshopuri, scopul nostru de a-i scoate pe aceşti oameni din casă şi de a le asigura o continuitate în sport. În sezonul de vară activitatea principală este caiacul, iar în cel de iarnă, schiul adaptat.
Rezultate:
Proiectul a început în 2018 şi continuă să prindă amploare de la an la an. „În fiecare sezon de vară avem peste 20 de evenimente sportive în caiac adaptat, 12 săptămâni de tabere de schi adaptat în iarnă, şi zeci de evenimente de conştientizare şi workshopuri cu primării, consilii, asociaţii, firme prin care prezentăm metode inovatorii de accesibilizare. În iarna anului 2022, patru membri speciali ai clubului au devenit primii monitori cu dizabilităţi acreditaţi din România, având, până la ora actuală peste 60 de schiori independenţi cu dizabilităţi sub aripa lor”, mai spune Valentina Vesler.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro