Cu Hidroelectrica listată, Fondul Proprietatea va şterge 80% din activ. Care sunt implicaţiile pentru BVB? „Vom vorbi de un nou Fond Proprietatea“

Autor: Liviu Popescu Postat la 01 iunie 2023 315 afişări

Cândva, în urmă cu doar câţiva ani, era cel mai mare investitor privat în sectorul energetic românesc, însă lichidările de acţiuni, prin vânzări inclusiv pe Bursa de Valori Bucureşti la Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz şi ulterior distribuirea de numerar către investitori au făcut ca în prezent o singură investiţie, cea a Hidroelectrica, să reprezinte 80% din întreg activul Fondului Proprietatea.

Cu Hidroelectrica listată, Fondul Proprietatea va şterge 80% din activ. Care sunt implicaţiile pentru BVB? „Vom vorbi de un nou Fond Proprietatea“

Vor mai rămâne americanii de la Franklin Tempelton să administreze un fond cu 2 mld. lei active? Va mai cumpăra fondul alte participaţii? Ce va face cu banii de pe urma IPO-ului Hidroelectrica?

Cândva, în urmă cu doar câţiva ani, era cel mai mare investitor privat în sectorul energetic românesc, însă lichidările de acţiuni, prin vânzări inclusiv pe Bursa de Valori Bucureşti la Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz şi ulterior distribuirea de numerar către investitori au făcut ca în prezent o singură investiţie, cea a Hidroelectrica, să reprezinte 80% din întreg activul Fondului Proprietatea.

Iar în curând şi această investiţie, care în 2010 reprezenta doar 21% din activul net al Fondului Proprietatea, faţă de 80% în prezent, va fi vândută, prin listarea de acţiuni în cea mai mare ofertă iniţială deruală până acum la Bursa de Valori Bucureşti, evaluată de Ziarul Financiar la aproximativ 2 miliarde de euro.

Cu alte cuvinte, Bursa de Valori Bucureşti va câştiga un emitent de calibru prin listarea Hidroelectrica, ceea ce va duce inclusiv la promovarea într-o altă ligă prin prisma radarului marilor investitori, însă întrebarea este ce se va întâmpla cu Fondul Proprietatea, acolo unde şi viitorii pensionari ai României au deţineri semnificative.

Vor mai rămâne americanii de la Franklin Tempelton să administreze un fond cu 2 mld. lei active, va mai cumpăra Fondul alte participaţii? Ce va face cu banii? Sunt doar câteva întrebări care sunt puse în aceste zile în cercurile restrânse de investitori.

„Dacă vom vorbi despre vânzarea totală a pachetului deţinut, evident, Fondul Proprietatea va rămâne o entitate cu active mult mai mici, în condiţiile în care acţionarii doresc ca banii obţinuţi din vânzare să fie distribuiţi sub forma de dividende speciale“, spune Alin Brendea, director de operaţiuni al Prime Transaction, şi unul dintre cei mai vechi brokeri bursieri din România.

Fondul Proprietatea (FP) deţine 20% din capitalul social al Hidroelectrica, iar în activul său, adică averea, dată de valoarea tuturor plasamentelor, investiţia la cel mai mare producător de energie electrică din România reprezintă 80%, arată cele mai recente date cele de la martie 2023.  Potrivit deciziei acţionarilor din noiembrie 2022, încasările Fondului de pe urma listării Hidroelectrica vor fi repartizate acţionarilor sub formă de dividende.

„Cu toate acestea, noul Fond Proprietatea, dacă putem să îl numim aşa, ar rămâne cu o capitalizare de peste 13 miliarde de lei, ceea ce l-ar menţine în top 10 capitalizare al emitenţilor din indicele BET. Ca atare Fondul Proprietatea, chiar şi în ipoteza vânzării complete a participaţiei la Hidroelectrica, va rămâne o companie interesantă atât prin prisma capitalizării de piaţă cât şi prin deţinerile sale, reprezentate de pachete de acţiuni la companii de top din economia românească“, spune Alin Brendea.

Potrivit celor mai recente date publice, cele de la martie 2023, Fondul Proprietatea are un activ net de 14 miliarde de lei, respectiv o valoare unitară a activului net (VUAN) de 2,58 lei. Adică pentru fiecare acţiune deţinută unui investitor îi revin 2,58 lei pe baza valorii activelor FP. Însă la Bursa de Valori acţiunile FP se tranzacţionează la 2,1 lei, aşadar un discount faţă de VUAN de 18,6%. Cu alte cuvinte evaluarea FP este sub valoarea deţerilor acestuia.

La final de martie 2023 Fondul avea active 14 mld. lei iar capitalizarea sa era de 13 mld. lei. Din activele de 14 mld. lei urmează să fie şterse 80%, adică circa 11,2 mld. lei, adică atât cât este evaluată deţinerea sa la Hidroelectrica.

Pentru BVB listarea Hidroelectrica va fi, cu siguranţă, un eveniment de referinţă. Un nou emitent de top, care va întregi oferta de titluri energetice, de pe piaţa locală. Prin prisma apetitului în creştere pentru energie verde, va fi un emitent cu anvergură regională, chiar europeană. Va reprezenta un pas important spre obiectivul pieţei locale de promovare spre statul de piaţă bursieră emergentă, în toate clasificările importante de profil. Cu siguranţă listarea Hidroelectrica va adăuga un nou eşantion de investitori prezenţi pe piaţă locală. Atât clienţi de retail, cât şi instituţionali care vor găsi o ofertă de produse bursiere mai atractivă.

Pe baza evaluării KPMG, publicată în raportul Fondului Proprietatea, deţinerea de 20% a Fondului este evaluată la aproximativ 11,2 mld. lei. Asta înseamnă că întreaga societate de stat are o evaluare de circa 56 mld. lei, adică de 14 ori profitul net înregistrat în anul 2022.

Pe de altă parte, Verbund, fratele mai mic al Hidroelectrica, fiind cel mai mare producător de energie electrică din Austria se tranzacţionează acum la un multiplu faţă de profitul net de 15,6 ori după ce în 2021 ajunsese chiar şi la 43 de ori. Cu alte cuvinte ritmul susţinut de creştere a profitabilităţii Verbund, de 120%, faţă de 33% la Hidroelectrica, coraborat cu scăderea preţului acţiunii au făcut ca Verbund să fie în prezent la multiplii comparabili cu cei ai Hidroelectrica.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.