Cu ochii pe 2024. Cum văd marile bănci de investiţii şi administratorii de active următorul an bursier. Partea 1: BlackRock, Goldman Sachs, JP Morgan şi Morgan Stanley

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 22 decembrie 2023 86 afişări

Cu ochii pe 2024. Cum văd marile bănci de investiţii şi administratorii de active următorul an bursier. Partea 1: BlackRock, Goldman Sachs, JP Morgan şi Morgan Stanley

Cu un avans de circa 20% pe indicele global MSCI All World de la început de 2023, pieţele internaţionale de capital se pregătesc să încheie unul dintre cei mai buni ani din ultimul deceniu, după un 2022 marcat de declanşarea războiului din Ucraina, înăsprirea ritmului inflaţionist, povara asprelor politici monetare şi, în general, de un nivel ridicat de incertitudine geopolitică, resimţită la nivelul aproape întregilor pieţe.

Wall Street – cea mai mare piaţă de capital la nivel mondial – înregistrează un avans de 24% anul acesta prin indicele S&P 500, în timp ce Nasdaq Composite, unde sunt incluşi giganţii tech din Statele Unite, este pe plus cu 44%. Asia Dow s-a apreciat cu 8%, în vreme ce indicele paneuropean Stoxx a crescut cu 11%. La Bucureşti, BET afişează un randament de 31%, cu mult peste toate pieţele dezvoltate din vestul continentului.

Cum se anunţă însă anul bursier 2024?

 

BlackRock, cel mai mare administrator de investiţii din lume, spune că adoptarea unei strategii ciclice tipice s-ar putea dovedi greşită, în vreme ce investitorii se vor confrunta în continuare cu rate ridicate ale dobânzilor şi condiţii financiare mai stricte.

Cheia este să se concentreze asupra modului în care economia şi pieţele se adaptează la noul regim, confruntându-se şi în 2024 cu volatilitate şi un ritm slab de creştere economică.

„Creşterea costurilor de producţie într-o lume fragmentată va determina, de asemenea, o creştere a inflaţiei în principalele economii pe termen lung, iar tranziţia către o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon creează presiuni asupra preţurilor, pe măsură ce sistemul energetic este reconfigurat”, spune BlackRock, care gestiona active de peste 9.000 de miliarde de dolari la jumătatea anului.

Volatilitatea şi dispersia crescute impun o abordare activă a gestionării portofoliilor. Astfel că investitorii trebuie să fie mai dinamici în ceea ce priveşte portofoliile în noul regim. Abordarea de alocare a activelor de tipul „o singură dată şi gata" pur şi simplu nu va mai funcţiona ca înainte, reiese dintr-un raport de analiză al companiei.

Pe de altă parte, inteligenţa artificială (AI) şi investiţiile în rezilienţa climatică sunt factori cheie ai noului regim, care influenţează perspectivele de creştere şi inflaţia pe termen lung – „Noi le vedem ca o sursă de randament acum şi în viitorul îndepărtat”.

BlackRock pune accent pe diversificarea geografică a portofoliului şi potenţialele oportunităţi oferite de industria de real estate. Totodată, compania vede mai atractive instrumentele cu venit fix din SUA decât pe cele din Europa.

 

Gigantul bancar Goldman Sachs, intrat oficial pe piaţa din România din 2023, argumentează că inflaţia din SUA se apropie de ţintele asumate de Rezerva Federală (banca centrală americană), dar pieţele au deja incluse în preţ o potenţială aterizare uşoară a economiei – acel aşa-zis „soft landing” mult aşteptat de investitori, în detrimentul „recesiunii de creştere” (growth recession), adică o perioadă mai lungă de majorare economică, dar într-un ritm slab şi pe şomaj în creştere, care se opreşte însă înainte de o contracţie totală a economiei.

„Marea evadare (dintr-un echilibru cu randamente scăzute): Randamentele reale ale activelor de bază au revenit în mare parte la nivelurile anterioare crizei financiare mondiale, deci un set de oportunităţi mai convenţionale. O dezinflaţie suplimentară ar putea deschide uşa pentru o intervenţie mai slabă din partea Fed-ului asupra preţurilor (Fed Put – n.r.), în special mai târziu în 2024.”

Privind către contextul economic de anul viitor, Goldman susţine că evaluările mai bune ale companiilor şi trecerea de la riscurile de inflaţie la cele de creştere fac ca orizonturile mai lungi de timp să fie mai atractive pentru portofolii. Este nevoie însă de reducerea ratelor dobânzilor în SUA pentru a debloca o serie potenţială de câştiguri mai mari.

De avut în vedere şi balansarea portofoliului, întrucât performanţa activelor non-cash o depăşeşte pe cea a numerarului, adaugă analiştii băncii.

 

JPMorgan, cea mai mare bancă americană în funcţie de active, reiterează între timp probabilitatea scenariului propus de Goldman.

„Pe măsură ce ne îndreptăm spre 2024, o combinaţie de activitate solidă şi inflaţie în scădere face ca scenariul pieţei să se orienteze din ce în ce mai mult către o aterizare uşoară. Chiar dacă economiile occidentale ar putea fi mai puţin sensibile la dobânzi decât în trecut, ne aşteptăm ca «decalajele lungi şi variabile» ale transmiterii politicii monetare să justifice măcar o parte din rezilienţa de care a dat până acum dovadă economia”, conform unui raport JPM.

Analiştii gigantului bancar afirmă că este prea devreme ca băncile centrale să declare victorie categorică asupra inflaţiei şi anticipează că este puţin probabil ca reducerile de dobânzi din 2024 să prevină o slăbire a economiei. Ratele dobânzilor ar putea scădea mai târziu decât se aşteaptă în prezent piaţa, dar în cele din urmă ar putea, de asemenea, să scadă mai mult decât se preconizează momentan.

„Investitorii ar trebui să se concentreze pe blocarea randamentelor oferite în prezent de piaţa obligaţiunilor. Alternativele ar putea spori rolul pe care îl joacă obligaţiunile ca factori de diversificare împotriva diferitelor riscuri. În ceea ce priveşte acţiunile, presiunea potenţială asupra marjelor justifică concentrarea asupra calităţii şi veniturilor.”

 

Investitorii se confruntă cu alegeri dificile într-o lume imperfectă, dar pot căuta oportunităţi în domeniul veniturilor fixe, rămânând în acelaşi timp prudenţi în ceea ce priveşte pieţele emergente şi materiile prime, spune banca de investiţi Morgan Stanley.

Aşadar, investitorii vor trebui să facă alegeri deliberate în 2024, acordând o atenţie deosebită politicii monetare dacă vor dori să evite o serie de potenţiale capcane şi să găsească oportunităţi într-o lume caracterizată de o inflaţie în scădere, dar încă prea mare, şi de o scădere a ritmului economic global.

„Marjă de manevră limitată pentru creşterea evaluărilor – pieţele au încorporat deja în preţurile activelor ideea că băncile centrale vor gestiona o tranziţie lină către niveluri reduse de inflaţie, dar 2024 ar trebui să fie un an bun pentru investiţiile în venituri în titluri cu venit fix de înaltă calitate şi în obligaţiuni guvernamentale de pe pieţele dezvoltate, printre alte domenii”, reiese dintr-un raport de pe site-ul băncii.

Pentru prima jumătate a anului 2024, strategii recomandă investitorilor să aibă răbdare şi să fie selectivi. Riscurile la adresa creşterii globale – determinate de politica monetară – rămân ridicate, iar potenţialele scăderi de venituri înregistrate de către companii ar putea persista în prima parte a anului viitor.

Pe tot parcursul anului, ar trebui să existe câteva constante, continuă Morgan Stanley. În general, firmele americane vor avea probabil randamente mai bune acţiunilor şi rezultate mai solide decât acţiunile europene sau cele din pieţe emergente.

Ce trebuie să facă investitorii în acest context?

„Construcţia portofoliului, recomandată de Morgan Stanley, are un profil de risc mai mic decât indicele nostru de referinţă pentru toate activele, în mare parte datorită recomandărilor pentru alocări sub medie în mărfuri şi acţiuni de pe pieţele emergente.”

În general, strategii Morgan Stanley sugerează o supraalocare pe o gamă mai largă de obligaţiuni, o pondere egală atât în acţiuni, cât şi în numerar şi o subalocare semnificativă în ceea ce priveşte mărfurile.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.