Cu opt şedinţe la rând în care a pierdut 4%, Bursa înregistrează cea mai lungă serie de sesiuni fără creştere de la pandemia de Covid-19 încoace. Joi, maximul de lichiditate din ultima lună

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 05 septembrie 2024 23 afişări

Cu opt şedinţe la rând în care a pierdut 4%, Bursa înregistrează cea mai lungă serie de sesiuni fără creştere de la pandemia de Covid-19 încoace. Joi, maximul de lichiditate din ultima lună

Din 27 august până pe 5 septembrie, indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti s-a depreciat de şapte ori şi a încheiat o şedinţă pe zero, înregistrând astfel cea mai lungă serie de sesiuni consecutive fără creştere de la începutul pandemiei de coronavirus.

Indicele de referinţă a pierdut astfel 3,93%, de la 18.453 de puncte la 17.728 de puncte, iar asta după ce Bursa a scăzut cu 2,6% în august, prima lună de scădere din februarie 2022, perioadă marcată de invazia Ucrainei de către Rusia.

Lichiditatea din ultima perioadă s-a încadrat însă cu mult sub media zilnică din 2024, cu şedinţe în care rulajul segmentului de acţiuni a ajuns la 20-40 de milioane de lei. În plus, magnitudinea seriei de scăderi din martie 2020 a fost mult mai mare, BET pierzând 27% pe parcursul a opt şedinţe. De exemplu, doar în ziua de 16 martie 2020, când a fost declanşată starea de urgenţă în România, benchmark-ul s-a depreciat cu aproape 10%.

Cum se explică însă recenta dinamică a pieţei?

„Investitorii reacţionează la ştiri. Am văzut în ultima vreme revenirea narativului cum că economia Statelor Unite se îndreaptă spre o recesiune, iar Bursa de la Bucureşti nu funcţionează într-un vacuum, este influenţată de ceea ce se întâmplă pe pieţele internaţionale”, spune Bogdan Maioreanu, analist al platformei de tranzacţionare eToro, pentru ZF.

Cel mai recent maxim atins de BET a fost pe 18 iulie, respectiv 18.745,5 puncte. De la începutul anului, indicele afişează un avans de 15,3% şi se încadrează în continuare peste randamentele înregistrate de pieţe dezvoltate din Europa, precum Franţa (-1%), Regatul Unit (7%) şi Germania (11%). În regiune, indicele croat CROBEX este pe plus cu 16%, BUX înregistrează o creştere de 19% la Budapesta, iar WIG20 a urcat cu 4,8% în Polonia.

„Pe de altă parte, există şi un aspect pozitiv: toate aceste temeri legate de o posibilă recesiune pot să conducă la primele reduceri ale dobânzii de către Rezerva Federală într-un ritm mai susţinut de cât estima iniţial piaţa. Toată această agitaţie de acum de pe burse a contaminat şi pieţele asiatice, cât şi pe cele europene. Dacă ne uităm la BVB, cele opt şedinţe au fost pe volume mici de tranzacţionare”, continuă analistul.

Acţionează Fed-ul prea târziu? Blocajele de creditare se înmulţesc în economia americană

Lichiditatea celor două pieţe de acţiuni de la BVB – segmentul principal şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare – a ajuns joi la 88 de milioane de lei, cel mai ridicat nivel din 6 august. Din total, 28 de milioane au fost asigurate de Fondul Proprietatea, ale cărui titluri s-au apreciat cu 1,75% pe fondul aprobării planului de răscumpărare de acţiuni. FP este singurul emitent din BET care a încheiat ziua pe plus.

Alte dinamici din structura indicelui de referinţă au inclus Transport Trade Services (-5,9%), Electrica (-4%), Romgaz (-3,1%), Transgaz (-2,4%), Banca Transilvania (-2,1%) şi Aquila (-1,8%).

După scăderea de astăzi, BET ajunge sub nivelul înregistrat pe 5 august, când pieţele internaţionale de capital au coborât puternic pe fondul datelor economice slabe din Statele Unite, corecţiilor din industria tech, aprecierii înregistrate de yenul japonez şi potenţialei escaladări a conflictelor din Orientul Mijlociu.

„Dacă ne gândim la comportamentul investitorilor, am văzut în cel mai recent sondaj eToro că, atunci când sunt întrebaţi despre riscurile externe pentru portofoliile lor, 19% din investitorii români şi 18% la nivel global menţionează o posibilă recesiune a economiilor mondiale. În SUA, 21% dintre investitori consideră o recesiune a economiei locale drept un risc semnificativ pentru portofoliile lor, imediat după inflaţie”, adaugă Bogdan Maioreanu.

Aproape toţi indicii de la BVB au încheiat şedinţa de joi pe minus, precum 1,17% pe BET-BK, 1,41% pentru BET-XT şi 1,66% în cazul BET-EF. În afară de BETAeRO (-0,15%) toţi indicii locali sunt pe plus de la începutul anului, cu dinamici cuprinse între 2,75% pentru BET-FI şi 23% pe BET-TR.

„Cum Statele Unite sunt cea mai mare economie globală, toate aceste temeri s-au extins către pieţele internaţionale, inclusiv cea românească, şi au declanşat corecţii. Asta induce vânzări în comportamentul investitorilor”, mai spune analistul.

La ora publicării ştirii, indicele paneuropean Stoxx 600 şi S&P 500 de pe Wall Street scădeau cu 0,4%, respectiv 0,55% în condiţiile în care cele mai recente date economice din Statele Unite nu au reuşit să se încadreze în aşteptările investitorilor. De exemplu, astăzi a fost anunţat faptul că numărul de salariaţi din sectorul privat din SUA a crescut cu 99.000 în august, cea mai slabă creştere din 2021.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
bvb,
scădere,
indici,
bvb,
declin,
depreciere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.