Cu toată degringolada de acasă, turcii fac investiţii de zeci de milioane de euro în România

Autor: Mirabela Tiron Postat la 29 martie 2022 408 afişări

Cu toată slăbiciunea economică de acasă, investitorii turci ri­di­că pe piaţa locală fabrici de la zero în industria alimentară, a mo­bilei, iar mai nou în agro­busi­ness, busines­suri care se bazează pe pre­lu­crarea re­sur­selor locale, de la lemn până la porumb.

Cu toată degringolada de acasă, turcii fac investiţii de zeci de milioane de euro în România

Un grup din Turcia a finalizat o fabrică de amidon la Medgidia cu 78 mil. euro Uzina Ford de la Craiova va fi transferată către Ford Otosan În 2018, grupul Yildiz Entegre a investit 150 mil. euro într-o fabrică de MDF la Oarja (judeţul Argeş) Turcii de la Martur au semnat în 2018 extinderea fabricii de scaune auto din Oarja ETI lucrează la extinderea fabricii de 50 mil. euro de la Craiova

Cu toată slăbiciunea economică de acasă, investitorii turci ri­di­că pe piaţa locală fabrici de la zero în industria alimentară, a mo­bilei, iar mai nou în agro­busi­ness, busines­suri care se bazează pe pre­lu­crarea re­sur­selor locale, de la lemn până la porumb. Tot mai multe sectoare de pe pia­ţa locală sunt cucerite de investitori turci, în timp ce în Turcia mo­ne­da s-a prăbuşit, a pier­dut 47% din valoare în ultimul an, iar inflaţia a ajuns la maximul ulti­milor 20 de ani (54,4% în februarie)

„România este o piaţă cu po­ten­ţial. Aici găsim materia primă, porumbul. Am fina­li­zat construcţia fabricii de amidon din Medgidia, cea mai mare fabrică din Eu­ro­pa, o investiţie de 78 de milioane de euro. Pro­ducem ami­don pentru in­dustria alimentară şi pen­tru fabricile de hârtie şi carton. Putem pro­cesa 120.000 de tone de porumb pe an pen­tru început“, a spus pentru ZF Arslan Ozgun, directorul ad­mi­nis­tra­tiv al com­pa­niei Omnia Europe, de­ţi­nută de gru­pul Tosmur Grup (con­tro­lat de omul de afa­ceri turc Fatih Tosmur). Grupul are activităţi în pro­duc­ţia de amidon  şi con­tro­lează do­uă fabrici de ami­don în Adana, Turcia, dar şi alte busi­nes­suri în agri­cultură (livezi, ferme). Fabrica se întinde pe 10 hectare.

Turcia se află în pre­zent pe locul 15 în to­pul celor mai mari investitori străini în România, cu capitalul social subscris  de 2,5 mld. lei (500 mil. euro). Sunt active pe piaţa locală 16.800 de companii cu acţionariat tur­cesc, arată datele din ianuarie de la Registrul Comerţului. În 2018 erau prezente pe piaţa locală 15.100 de firme, valoarea capitalului so­cial subscris era de 2 mld. lei (430 mil. euro).

„Vedem o clasă matură a oamenilor de afaceri  turci, mentalitatea lor susţinută de infrastructura mediului de afaceri, respectiv de sistemul bancar, sistemul de asigurări, le oferă suportul pentru afaceri în alte ţări. Plus tradiţia de sute de ani a turcilor în afaceri, de pe vremea Imperiului Otoman. Şi situaţia haotică din Turcia îi impulsionează să iasă pe alte pieţe“, este de părere analistul economic Aurelian Dochia.

Prezenţa investitorilor turci se extinde şi în industria auto pe piaţa locală. În urma reorganizării la nivel mondial, uzina Ford de la Craiova este transferată către Ford Otosan, un joint venture între Koc Holdings, cea mai mare companie din Turcia cu afaceri de peste 30 mld. euro, şi Ford Motor Company.

Ford Otosan este un gigant în Turcia, cu trei uzine şi o divizie de cercetare dezvoltare. Koc Holding, acţionarul Ford Otosan, este deja prezent în România prin Arcelik, proprietarul Arctic, ce a făcut investiţii de 320 de mil. euro la Arctic, inclusiv investiţia de 150 de mil. euro la noua fabrică de la Ulmi, judeţul Dâmboviţa. Companiile turceşti sunt prezente în aproape toate sectoarele de activitate.

Una din cele mai mari investiţii de la zero a unui investitor turc pe piaţa locală aparţine grupului Yildiz Entegre, care a ridicat cu 150 de mil. de euro o fabrică de MDF la Oarja (judeţul Argeş) în 2018.

Tot în judeţul Argeş, compania Martur, controlat de grupul turc Ustunberck semna la final de 2018 un acord pentru extinderea fabricii de scaune şi componente pentru scaune autot din Oarja, valoarea ajutorului de stat aprobat la final de 2018  era de 41,3 mil. lei.

Investitorii din Turcia au pariat şi pe sectorul alimentar. Grupul turcesc ETI a investit peste 50 de mil. de euro în deschiderea unei fabrici la Craiova (pe 8 hectare), una din cele mai mari investiţii făcute în industria locală a dulciurilor. În fabrică sunt produşi biscuiţi, checuri în mod industrial, burger cu lapte.

Joi are loc un summit în Istanbul pe tema relaţiilor internaţionale România-Turcia. Este organizat de Camera de Comerţ Româno-Turcă împreună cu Preşedinţia Turciei şi cu Guvernul României.

„Vom prezenta proiectul Constanţa Business Park ca o potenţială platformă pentru dezvoltarea investiţiilor turceşti din România. Sunt familii foarte multe, controlează segmente de piaţă foarte importante în industrii critice automotive. (…) Au crescut prin antreprenorialul turcesc. Sunt nişte persoane foarte antreprenoriale. Le place să facă, vorbesc mai puţin, fac mai mult şi au reuşit să acumuleze o pătură de capitalişti care gestionează valori şi sume importante de bani în industrii critice. Arctic Electrocasnice este un exemplu foarte bun de industrie de bunuri de larg consum pe care o domină de o manieră incontestabilă.Cred că înainte să îi luăm ca model trebuie să îi luăm ca parteneri“, a spus  Sorin Preda, CEO al Global Vision, în cadrul ZF Live.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.