Cum a ajuns discounterul polonez Pepco liderul pieţei de modă din România? Pandemia şi inflaţia record au săltat businessul retailerului cu preţuri mici cu aproape 80% în doi ani, la 2,3 mld. lei

Autor: Cristina Roşca Postat la 19 iulie 2023 100 afişări

Cum a ajuns discounterul polonez Pepco liderul pieţei de modă din România? Pandemia şi inflaţia record au săltat businessul retailerului cu preţuri mici cu aproape 80% în doi ani, la 2,3 mld. lei

Retailerul polonez Pepco, activ pe segmentul de discount, a depăşit la mustaţă anul trecut gigantul spaniol Inditex, proprie­tarul Zara, pentru a fi liderul pieţei locale de modă după cifra de afaceri.

„În ciuda condiţiilor instabile de pe piaţă, Pepco s-a bucurat de rezultate bune, iar clienţii vizitează magazinele noastre.“

Retailerul polonez Pepco, activ pe segmentul de discount, a depăşit la mustaţă anul trecut gigantul spaniol Inditex, proprie­tarul Zara, pentru a fi liderul pieţei locale de modă după cifra de afaceri.

Astfel, Pepco a închis 2022, un an marcat de război la graniţă şi de inflaţie record, cu afaceri de peste 2,3 mld. lei, cu 23% mai mari decât în anul anterior şi cu aproape 80% peste nivelul din 2020 şi respectiv 2019 (busi­nessul a fost la un nivel apropiat în cei doi ani). Vânzările retailerului cunoscut pentru preţurile sale mici au crescut într-un ritm mai alert decât înflaţia în 2022, semn că oamenii s-au îndreptat către companiile cu profil de discount. Profitul net însă, a scăzut cu o treime, la 159 mil. lei.

Mulţi retaileri au declarat în 2022 că au absorbit o parte din scumpiri, pentru a nu le da mai departe consumatorilor, lucru care a afectat profitabilitatea. Ofi­cia­lii Pepco însă nu dezvă­luie detalii privind rezul­ta­tele financiare.

„În ciuda condiţiilor instabile de pe piaţă, Pepco s-a bucurat de rezul­tate bune, iar clienţii vizi­tea­ză magazinele noastre“, spun reprezentanţii companiei fără a oferi alte informaţii.

Spre comparaţie, Inditex, grup spaniol ce cuprinde mai multe branduri printre care Zara, Bershka şi Massimo Dutti, a raportat anul trecut vânzări de peste 2,2 mld. lei în România. E vorba de vânzările totale, care acum sunt raportate pe o singură firmă. Anterior, fiecare brand era operat pe o entitate distinctă. Nu există date comparabile pe 2021.

Retailerul polonez Pepco, ce activează pe segmentul de discount, a intrat pe piaţa locală în 2015 şi încă de la început a mizat pe o expansiune accelerată, fapt ce i-a permis să urce rapid în topul celor mai puternici jucători din moda locală, depăşind treptat nume precum H&M sau C&A.

Discounterul a ajuns să aibă circa 420 de unităţi în România astăzi, conform datelor de pe site-ul propriu, şi continuă expan­siunea.

„În ceea ce priveşte procesul de expan­siune, suntem în graficul agreat intern. Până la sfârşitul anului 2023 intenţionăm să me­tamorfozăm 1.800 de locaţii, iar în urmă­torii doi ani toate magazinele noastre din Europa vor câştiga un nou look. Acelaşi proces are loc şi în Ro­mânia, unde, de aproximativ un an des­chidem magazine sub acest format New Look. Începând cu luna iunie am început şi mo­dernizarea unităţilor exis­tente.“

Oficialii Pepco nu oferă acum cifre privind expansiu­nea, dar la începutul anului vorbeau de 40 de inaugurări în România. Ei au spus anterior că există loc pentru 500 de magazine pe plan local. Până acum, indiferent de contextul economic, retailerul a continuat dezvoltarea.

Expansiunea a susţinut creşterea busi­nessului, dar la această evoluţie şi-au pus umărul şi politica de discount a mărcii pe de-o parte, iar pe de alta a cântărit greu că retailerul a mizat pe a acoperi şi oraşele mici şi medii, nu doar pe cele mari. În pandemie, spre exemplu, Pepco a fost avantajat că a optat pentru parcuri de retail din oraşe secundare, dat fiind că acestea s-au deschis mai rapid decât mallurile. Iar în 2022, în contextul în care consumatorii de pretu­tindeni, inclusiv România, au fost mai atenţi la modul în care îşi cheltuie banii, preţul a devenit un argument tot mai important în procesul de achiziţie.

Formatul de discount de modă, ce mizează pe preţuri ce încep chiar de la mai puţin de zece lei, a ajutat compania să urce rapid în clasamentul jucătorilor din industrie. Acum, în vremuri de inflaţie record, această politică este cu atât mai avantajoasă. Retai­lerul este activ prin reţeaua de magazine offline, fiind unul dintre puţinele nume din moda locală şi internaţională care nu are şi operaţiuni de vânzare online.

Românii cheltuie anual pe haine şi încăl­ţăminte circa 4-5 mld. euro. În pande­mie, cât oamenii au stat mai mult în casă, vânzările de astfel de articole s-au prăbuşit. După ce au început să se ridice restricţiile, consumul a „duduit“ din nou, la fel ca până în 2019.

În ultima perioadă, în care preţurile au explodat, banii pentru modă ori pentru cosmetice au devenit tot mai puţini dat fiind că alimentele, produsele pentru casă şi utilităţile mănâncă tot mai mult din venituri.

Primii discounteri au apărut în moda locală acum mai bine de un deceniu, însă cu adevărat acest segment de piaţă a început să crească accelerat abia în ultimii ani, odată cu dezvoltarea rapidă unor reţele precum Pepco, Kik sau Sinsay. Acestea au astăzi zeci sau chiar sute de magazine fiecare şi au reuşit astfel să acopere nu doar oraşe mari, ci şi medii şi mici, urbe unde alte mărci nu au pătruns.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.