Cum a ajuns Evercore, firmă globală independentă de consultanţă bancară de investiţii a lui Roger Altman, să facă parte din rândurile giganţilor de pe Wall Street

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 14 martie 2024 31 afişări

Cum a ajuns Evercore, firmă globală independentă de consultanţă bancară de investiţii a lui Roger Altman, să facă parte din rândurile giganţilor de pe Wall Street

La aproape trei decenii de la înfiinţare, Evercore, banca de investiţii de tip boutique din New York a lui Roger Altman, se apropie de profilul giganţilor de pe Wall Street în ceea ce priveşte activitatea sa de bază de consiliere în tranzacţii.

Anul trecut, comisioanele de consultanţă ale firmei au plasat-o pe locul patru în spatele celor trei titani de pe Wall Street: Evercore a raportat venituri din consultanţă de 2 miliarde de dolari, faţă de 2,2 miliarde de dolari pentru Morgan Stanley, 2,8 miliarde de dolari pentru JPMorgan şi 3,3 miliarde de dolari pentru Goldman, potrivit Financial Times.

În acest an, Evercore a participat la aproape toate mega-tranzacţiile din SUA, inclusiv la achiziţia investitorului în infrastructură GIP de către BlackRock, în valoare de 12,5 miliarde de dolari, şi la achiziţia Ansys de către Synopsys, în valoare de 35 de miliarde de dolari.

„Statutul Evercore este, în prezent, acelaşi cu cel al Goldman de acum 20 de ani", a declarat o persoană familiarizată cu ambele firme. 

Roger Altman, în vârstă de 77 de ani, a lansat Evercore după o carieră care l-a dus de la Lehman Brothers şi Blackstone la Washington, unde a lucrat ca adjunct al secretarului Trezoreriei SUA în administraţia Clinton.

Până în ziua de astăzi, Altman rămâne puternic implicat în afacerea firmei pe care a fondat-o. Un veteran de 20 de ani al Evercore a declarat că fondatorul său „va ieşi [din firmă] pe orizontală". De asemenea, Altman şi directorul general de lungă durată Ralph Schlosstein construiseră deja o formidabilă franciză de consultanţă înainte de venirea lui John Weinberg, actualul directoru general şi membru al consiliului de administraţie al Evercore.

Cu toate acestea, sosirea lui Weinberg de la rivalul Goldman, în 2016, a validat modelul Evercore - şi a marcat o nouă eră de ascensiune care a adus firmei porecla „Goldman North".

Weinberg are o moştenire bancară impecabilă, petrecând, de-a lungul carierei sale, 32 de ani la Goldman; istoria familiei sale în cadrul băncii se întinde pe mai bine de un secol, când bunicul său Sidney Weinberg s-a alăturat băncii în 1907, devenind, până la finalul carierei, un partener senior al firmei. Tatăl său, John Sr., a condus şi el banca. Vărul lui John Weinberg, Peter Weinberg, este un veteran al Goldman care a fondat Perella Weinberg Partners.

Altman şi Schlosstein l-au ademenit pe Weinberg la Evercore ca preşedinte executiv cu ajutorul unui pachet salarial de 100 de milioane de dolari în acţiuni. În decurs de patru ani, Altman l-a numit pe Weinberg copreşedinte executiv alături de Schlosstein. Acesta a preluat funcţia de director general unic în anul următor.

Evercore s-a folosit foarte bine de legăturile lui Weinberg cu Goldman. Anul trecut firma i-a angajat pe fostul partener şi bancher în domeniul tehnologiei de la Goldman, Nick Pomponi, pe Michael Tarulli, fostul şef global de investiţii în domeniul aerospaţial, al apărării şi al serviciilor guvernamentale de la Goldman, şi pe Tammy Kiely, codirector al băncii de investiţii în domeniul tehnologiei al aceleiaşi firme.

Altman a declarat: „În ultimii cinci ani, aproape 70% dintre directorii generali seniori recrutaţi din exterior au provenit de la alte firme decât Goldman Sachs."

Evercore a fost iniţial înfiinţată ca Blackstone, pentru a oferi consultanţă în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor şi pentru a executa achiziţii de capital privat. Activitatea de investiţii în LBO a fost un eşec costisitor. Dar grupul de fuziuni şi achiziţii s-a dovedit mai promiţător.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.