Cum a ajuns Germania bolnavul Europei?

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 01 noiembrie 2024 33 afişări

Cum a ajuns Germania bolnavul Europei?

Directorii de companii din Germania au avertizat că numărul ridicat de concedii medicale afectează competitivitatea celei mai mari economii din Europa şi accentuează dificultăţile economice ale acesteia, potrivit Financial Times.

Conform Techniker Krankenkasse, principalul asigurator public de sănătate din Germania, lucrătorii au lipsit în medie 19,4 zile în 2023 din cauza bolilor. Datele preliminare sugerează o tendinţă ascendentă a acestor absenţe, a declarat TK pentru Financial Times, agravând provocările unei economii care, potrivit multor specialişti, va suferi o nouă contracţie în 2024.

Christopher Prinz, expert în ocuparea forţei de muncă din cadrul OCDE, a menţionat că, deşi este dificil să se facă o comparaţie directă între ţări, Germania este „cu siguranţă printre ţările cele mai afectate” de numărul concediilor medicale.

Acest fenomen a alimentat o dezbatere privind viitorul modelului economic german, deja tensionat de preţurile ridicate la energie, lipsa de personal şi birocraţia excesivă. Aceşti factori afectează producătorii, care de zeci de ani au reprezentat motoarele economiei germane.

Un director al unei mari companii de producţie a remarcat „lipsa totală de voinţă” din partea unor angajaţi tineri, „neobişnuiţi cu munca”, de a înţelege sacrificiile necesare pentru a menţine prosperitatea şi competitivitatea în domeniu.

„Şi apoi toată lumea se întreabă de ce Germania este considerată 'bolnavul Europei'”, a declarat el.

Paul Niederstein, coproprietar şi director executiv al companiei de galvanizare a oţelului Coatinc, care are aproximativ 600 de angajaţi în Germania şi 900 în străinătate, a afirmat că rata mare a absenţelor reprezintă un simptom al unei forţe de muncă „prea răsfăţate.”

Un studiu publicat în ianuarie de Asociaţia germană a companiilor farmaceutice bazate pe cercetare (VFA) a arătat că, dacă nu ar fi existat numărul ridicat de zile de concediu medical, economia germană ar fi crescut cu 0,5% în loc să scadă cu 0,3% în anul precedent.

Claus Michelsen, autorul studiului, a subliniat că nivelul ridicat de îmbolnăviri accentuează lipsa de lucrători calificaţi.

În septembrie, conducerea Tesla a încercat să combată rata mare de îmbolnăviri prin vizite neanunţate la domiciliul angajaţilor absenţi din fabrica sa de lângă Berlin. Deşi puţini directori germani susţin o abordare atât de controversată, neliniştea legată de acest fenomen este tot mai evidentă în multe companii.

Directorul general al Mercedes-Benz, Ola Källenius, a declarat recent că absenţele din fabricile sale din Germania erau uneori de două ori mai mari decât în alte ţări, în pofida condiţiilor de muncă similare.

„Noi, ca angajatori, facem multe pentru a susţine sănătatea angajaţilor: de la siguranţă la locul de muncă şi procese ergonomice până la consiliere de sănătate, vaccinuri antigripale şi instruire în domeniul rezilienţei”, a declarat Källenius pentru Der Spiegel. „Însă este nevoie de cooperare din partea tuturor pentru a realiza o îmbunătăţire în acest sens.”

Datele TK arată că, pe lângă o creştere post-pandemie a bolilor respiratorii, s-a observat o creştere accentuată a cazurilor de probleme de sănătate mintală de la începutul anilor 2000.

Totodată, regulile introduse în timpul pandemiei, care permit pacienţilor să obţină concedii medicale telefonic, fără o consultaţie faţă în faţă, au fost puternic criticate. Ministrul de finanţe Christian Lindner a afirmat în septembrie că există „o corelaţie între rata concediilor medicale şi introducerea acestei măsuri” şi a cerut eliminarea măsurii în cauză. În replică, Asociaţia Medicilor Generalişti din Germania a susţinut că măsura a fost o reuşită în reducerea birocraţiei din sistemul de sănătate.

Gerd Röders, care conduce o afacere de familie veche de 200 de ani, furnizând piese pentru industriile auto, aerospaţială şi farmaceutică, a sugerat că este prea simplu pentru angajaţi să obţină scutiri medicale. El a propus ca primele trei zile de absenţă din motive de sănătate să fie neplătite. „Nu vreau să par dur, dar poate că asta i-ar face pe unii să se gândească de două ori înainte să lipsească de la locul de muncă”, a spus el.

Chiar şi înainte de pandemie, ratele concediilor medicale în Germania erau printre cele mai mari din ţările dezvoltate. Datele OCDE privind absenteismul compensat din motive de boală – preluate de la ministerele sănătăţii şi asigurătorii de sănătate – arată că Germania are una dintre cele mai ridicate rate, cu 22,4 zile pe an în 2022, conform celor mai recente date disponibile.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.