Cum a ajuns Iohannis să fie implicat în cazul falimentului Euroins
Nimeni nu s-a aşteptat ca una dintre întrebările pe care preşedintele României, Klaus Iohannis le va primi în Parlamentul European, prezent miercuri la Strasbourg, să fie despre situaţia Euroins, mai ales că preşedintele României nu are atribuţii în acest caz
Cei doi parlamentari, Gunnar Beck, eurodeputat german şi Clare Daly, eurodeputată irlandeză au adus în discuţie în cadrul dezbaterii cu preşedintele României falimentul situaţia Euroins şi falimentul acesteia ca urmare a unei decizii neaşteptate a ASF.
Gunnar Beck a explicat că măsurile luate de ASF privind Euroins şi faptul că EIOPA a elaborate un raport privind această companie pe care nu a reuşit să îl vadă, deşia înaintat demersuri ridică anumite semne de întrebare.
“Cum vă propuneţi să abordaţi această situaţie?”, l-a întrebat Gunnar Beck pe Klaus Iohannis.
În cadrul intervenţiei lui Clare Daly, parlamentara a menţionat modul ciudat prin care autoritatea română de reglementare a acţionat şi a continuat prin a-l întreba pe preşedintele României dacă ar sprijini o analiză detaliată şi independentă în acest caz.
“Ne-aţi sprijini în apelul nostrum către Comisia Europeană de a iniţia o analiză comprehennsivă şi independentă a acestui caz?
”, l-a întrebat Clare Daly pe Klaus Iohannis.
Iohannis a răspuns la aceste întrebări spunând că este o decizie a instanţei care spune că decizia ASF a fost una corectă.
“Aşa cum este în orice stat de drept, dacă o companie este nemulţumită de o decizie se adresează instanţei. Am îneţeles că în acest caz instanţa a spus că decizia autorităţii de reglementare a fost corectă”, a spus Klaus Iohannis în plenul Parlamentului European ca răspuns la întrebările privind situaţia Euroins.
Astăzi a venit şi răpsunsul Euroins din partea grupului bulgar din care face parte, Eurohold:
“Ca urmare a interpelării Preşedintelui României de către europarlamentari, miercuri, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, în legătură cu revocarea licenţei de operare a Euroins România, precum şi în reacţie la răspunsurile şi comentariile domnului Klaus Iohannis pe acest subiect, conducerea Eurohold Bulgaria AD şi Euroins Insurance Group AD (EIG) afirmă următoarele:
Este foarte neobişnuit ca un preşedinte al unei ţări să comenteze în mod părtinitor în confruntarea juridică dintre o autoritate de reglementare a pieţei şi o companie privată, în loc să se abţină de la orice comentariu care ar putea influenţa justiţia. Ar fi putut să răspundă ”nu comentez”, dar în schimb a continuat să incrimineze compania ca fiind vinovată, deşi procesul nici nu a început. Reamintim faptul că nicio instanţă din România nu s-a pronunţat încă asupra legalităţii deciziei autorităţii române de reglementare de a retrage licenţa Euroins România. Procesul în această speţă a început în urmă cu câteva zile şi încă nu au avut loc audierile pe fond”, susţine reprezentanţii Euroins Insurance Group
Euroins a fost cel mai mare asigurător din România, aparţinând de grupul bulgar Eurohold.
La începutul anului trecut, ASF a luat decizia de a retrage autorizaţia de funcţionare a Euroins România luând în considerare situaţiile financiare din 2020 şi 2021. În această situaţie este implicat şi BERD, având în vedere ca a făcut o infuzie de capital în Eurohold pentru a acoperi necesarul de capital în România. Dupa decizia ASF, Euroins a ameninţat că dă în judecata statul român. Conform comunicării de presă transmisă astăzi, Euroins au intentat un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi pregătesc o cerere de arbitraj pentru suma de peste 500 mil. euro la o instanţă internaţională din SUA.
Într-un interviu pentru ZF, Odile Renaud-Basso, preşedintele BERD spune că au fost investitori de bună credinţă şi au vrut să ajute piaţa după căderea City Insurance crezând că investiţia merge bine. Conform evaluările BERD, performanţa şi rezultatele financiare ale Euroins se îmbunătăţise substanţial, erau în acord cu strategia aprobată, dar în final au fost surprinşi de decizia ASF care a constatat că Euroins nu are capital suficient şi în final au decis să retragă unilateral autorizaţia de funcţionare
Înainte de a se prăbuşi, Euroins a transferat lichidităţi şi active lichide în valoare de peste 800 mil. lei către EIG Re, aceasta fiind compania de reasigurare din cadrul aceluiaşi grup bulgar din care făcea parte Euroins România.
Acum Euroins este în faliment, ca urmare a procedurii deschise de căre Tribunalul Bucureşti în data de 9 iunie 2023. Falimentul companiei este adminsitrat de către CITR, acelaşi lichidator judiciar care se ocupă şi de falimentul City Insurance. La data deschiderii procedurii de faliment erau în vigoare peste 2 milioane de poliţe RCA Euroins, peste 25.000 de litigii care implică Euroins şi circa 60.000 de potenţiali creditori se aflau în registrele Euroins. Expunerea potenţială estimată atunci de către CITR a datoriilor şi creanţelor scadente ajungea până la 5 mld. lei.
Fosta conducere a ASF a fost acuzată de o gestionare defectuoasă a situaţiei Euroins, şi toţi se întreabă cum a putut o companie să ajungă în poziţia de lider al pieţei, dar în acelaşi timp să aibă probleme financiare. Supravegherea defectuoasă a ASF în ultimii 8 ani a dus la patru falimente mari în piaţa asigurărilor, respectiv Astra, Carpatica, City Insurance şi Euroins.
În cazurile City Insurance şi Euroins, ASF putea efectua controale şi analize mult mai detaliat e având în vedere şi amenzile constante pe care acest două societăţi le primea aproape lunar şi mai ales numărul semnificativ de petiţii pe care le înregistra de la clienţii care nu-şi primeau despăgubirile. Inerţia de-a lungul anilor a creat doi giganţi în asigurări, care în final s-au prăbuşit, iar acum paguba estimată în cazul Euroins este de aproape 500 mil. euro, dublă faţă de cea estimată iniţial pentru City Insurance.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro