LIVE: ZF Real Estate by Storia - Cum arată piaţa imobiliară premium din Pipera la început de 2025?

Cum a ajuns un oraş cu o istorie întunecată să devină casa sărbătorilor de Crăciun

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 24 decembrie 2019 178 afişări

Cum a ajuns un oraş cu o istorie întunecată să devină casa sărbătorilor de Crăciun

Atunci când zăpada îl transformă într-un peisaj de vis, oraşul Roveniemi atrage vizitatori din toate colţurile lumii, în principal pentru că este cunoscut drept capitala Laponiei şi casă pentru Moş Crăciun.

Cu toate că luna decembrie e una festivă pentru Roveniemi, acesta este un loc cu o istorie întunecată, scriu cei de la CNN.

Povestea trecerii de la un loc marcat de conflicte la destinaţia veselă de astăzi stă mărturie spiritului extraordinar al unui oraş aflat, la propriu, la marginea lumii.

Roveniemi era, cândva, doar o grupare de sate de lângă cercul Arctic unde câţiva localnici trăiau din agricultură şi din creşterea renilor, singurii lor "prieteni". Cu toate acestea, la momentul începerii celui de-al doilea război mondial, Roveniemi devenise un punct de atracţie în goana după aur şi un hub de transport ce conecta Rusia de Europa.

Acesta a fost motivul pentru care trupele germane au distrus aproape în întregime oraşul atunci când au atacat Finlanda. Casele de lemn, şcolile şi bisericile au fost arse, doar 10% din oraş rămânând în picioare.

După încheierea războiului, Alvar Aalto, unul dintre marii arhitecţi finlandezi, a primit sarcina de a reconstrui oraşul.

Inspirat de natură şi viaţa sălbatică a Finlandei, Aalto a luat ca model cel mai iubit animal finlandez; văzut de la înălţime, oraşul modern are forma unui ren.

În 1950, în timpul procesului de reconstrucţie, Roveniemi a primit o vizită neaşteptată: Prima Doamnă a Statelor Unite, Eleanor Roosevelt, a venit să îşi arate susţinerea faţă de localnici. A fost un moment de cotitură pentru localitate, care a devenit repede cunoscută în lume drept "Casa lui Moş Crăciun".

La scurt timp a fost inaugurat Oficiul Poştal al lui Moş Crăciun, unde se primesc anual sute de mii de scrisori de la copii şi nu numai.

Sursă foto: visitromaniemi.fi

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
craciun,
casa,
istorie,
sarbatori,
mos craciun,
drept

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.