Cum a devenit o centrală pe cărbuni cea mai mare realizare a statului în producţia de energie din ultimii 10 ani?

Autor: Roxana Petrescu Postat la 09 octombrie 2024 413 afişări

În ultimii zece ani, România a închis centrale pe cărbuni cu o putere netă de 2.700 MW fără ca statul român să pună nimic în loc. Acelaşi stat român, având acest istoric de investiţii deloc măgulitor, a decis în 2022 că până în 2032 va închide toate centralele pe cărbuni.

Cum a devenit o centrală pe cărbuni cea mai mare realizare a statului în producţia de energie din ultimii 10 ani?

CE Oltenia, producătorul cu cea mai delicată situaţie financiară, a finalizat din fonduri proprii un grup de 100 mil. euro. 

În ultimii zece ani, România a închis centrale pe cărbuni cu o putere netă de 2.700 MW fără ca statul român să pună nimic în loc. Acelaşi stat român, având acest istoric de investiţii deloc măgulitor, a decis în 2022 că până în 2032 va închide toate centralele pe cărbuni. Dar la finalul săptămânii trecute, la CE Oltenia s-a terminat retehnologizarea unui grup de 330 MW pe cărbuni la centrala Rovinari, retehnologizare care a durat zece ani şi a costat 100 de milioane de euro. Această punere în funcţiune este foarte importantă, mai ales în prag de iarnă, în contextul unui an secetos, şi dovedeşte importanţa pe care cărbunii încă o au pentru sistemul energetic local.

Practic, o centrală pe cărbuni devine cea mai mare realizare a statului român din ultimii zece ani în ceea ce priveşte punerile în funcţiune. Dar şi mai interesant este că acest proiect a fost realizat din fondurile proprii ale CE Oltenia, producător de energie confruntat cu probleme financiare majore ani de zile.

 Spre exemplu, ceilalţi mari producători ai statului, cum ar fi Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, au bătut pasul pe loc în acestă perioadă.

„Proiectul trebuia finalizat”, spun oameni apropiaţi investiţiei. “Pentru sistem, pentru iarna care abia începe, este extrem de important să ai un astfel de grup, mai ales în contextul unui an hidro dificil. Iar după 2032, când ar trebui să aibă loc retragerea din funcţiune a cărbunelui, unitatea poate sta în rezervă şi folosită în cazuri excepţionale pentru că are toate componentele de protecţie a mediului implementate.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.