Cum a fost invadată Polonia de ruşi prin Belarus
Entităţi din Rusia au preluat companii din Belarus pentru a profita de programul guvernamental Poland.Business Harbour lansat de fostul guvern PiS. Doar pentru o astfel de companie „belarusă“ au fost eliberate eliberate 370 de vize poloneze ruşilor, scrie Rzeczpospolita.
Entităţi din Rusia au preluat companii din Belarus pentru a profita de programul guvernamental Poland.Business Harbour lansat de fostul guvern PiS. Doar pentru o astfel de companie „belarusă“ au fost eliberate eliberate 370 de vize poloneze ruşilor, scrie Rzeczpospolita.
Programul a fost lansat în 2020 pe fondul protestelor şi represaliilor din Belarus în urma victoriei contestate a preşedintelui Alexander Lukaşenko din acel an. La acea vreme, potrivit Notes from Poland, programul a fost prezentat de guvernul PiS drept o modalitate de a-i susţine pe belaruşi şi a da un impuls economiei poloneze.
Acesta oferea o procedură de imigraţie rapidă, cât şi consiliere juridică şi pentru investiţii pentru a ajuta specialiştii şi companiile IT să se relocheze. Până în 2021, se estimează că 10% din specialiştii IT din Belarus s-au mutat în Polonia.
În acelaşi an, programul a fost extins pentru a include şi candidaţi din Rusia, Ucraina, Georgia, Moldova şi Armenia. Până în septembrie 2023, fuseseră emise 93.512 vize în cadrul programului, aproape 95% dintre acestea mergând către belaruşi.
Totuşi, numărul de vize a scăzut în decursul anului trecut, în condiţiile în care experţii au început să se declare îngrijoraţi că sistemul a fost exploatat de muncitori străini care căutau acces la spaţiul Schengen şi că unele vize nu fuseseră de fapt acordate specialiştilor IT.
Fostul guvern PiS a fost de asemenea criticat de opoziţie după ce s-a aflat că în 2022 şi 2023 peste 1.700 de vize fuseseră emise pentru ruşi în pofida războiului din Ucraina.
Programul a fost suspendat la începutul acestui an de noul ministru de externe Radoslaw Sikorski. Iar la mijlocul acestei luni, Rzeczpospolita anunţa că procuratura va lansa o anchetă privitoare la program în condiţiile în care nu se ştie nici acum unde au ajuns persoanele care au intrat în ţară prin intermediul acestuia.
Deşi viza acordată prin program este oficial o viză naţională, aceasta permite de asemenea deţinătorului să călătorească în spaţiul Schengen. În cadrul programului au mai fost emise vize şi pentru cetăţeni din India, Iran, Japonia, Azerbaidjan şi Coreea de Sud, potrivit Rzeczpospolita.
Companiile, în special din Rusia, care s-au relocat în Polonia nu au fost verificate.
Nici măcar nu s-a verificat dacă era vorba de specialişti IT sau de proprietarii reali au companiilor care urmau să primească o subvenţie guvernamentală în cadrul programului.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro