Cum a fost posibil ca o greşeală făcută de gigantul Google să ducă la pierderea a 100 de miliarde de dolari din valoarea companiei
Acţiunile companiei-mamă Alphabet au pierdut peste 7%, reducând valoarea de piaţă a firmei cu 100 de miliarde de dolari (82 de miliarde de lire sterline), din cauza unei greşeli a chatbot-ului Google Bard, prevăzut cu inteligenţă artificială, scrie BBC.
Un anunţ publicitar menit sa prezinte noul robot cu inteligenţă artificială îl arată pe acesta răspunzând incorect la o interogare. În promovarea robotului, cunoscut sub numele de Bard, care a fost lansată luni pe Twitter, acesta a fost întrebat ce spune unui copil de nouă ani despre descoperirile făcute de telescopul spaţial James Webb.
Acesta a oferit răspunsul că telescopul a fost primul care a fotografiat o planetă din afara sistemului solar al Pământului, când, de fapt, această piatră de hotar a fost revendicată de European Very Large Telescope în 2004 - o greşeală remarcată rapid de astronomi pe Twitter.
"De ce nu aţi verificat acest exemplu înainte de a-l distribui?", a răspuns la tweet Chris Harrison, cercetător la Universitatea Newcastle.
Investitorii au fost, de asemenea, dezamăgiţi de o prezentare pe care compania a făcut-o despre planurile sale de a implementa inteligenţa artificială în produsele sale.
Google se află sub presiune încă de la sfârşitul anului trecut, când OpenAI, susţinută de Microsoft, a dezvăluit noul software ChatGPT.
Acesta a devenit rapid un succes viral pentru uşurinţa cu care a reuşit să treacă examenele de la şcolile de afaceri, să compună versuri de cântece şi să răspundă la întrebări.
Săptămâna aceasta, Microsoft a declarat că o nouă versiune a motorului său de căutare Bing, care a rămas în urma Google de ani de zile, va utiliza tehnologia ChatGPT într-o formă şi mai avansată.
Scepticii au avertizat că graba de a folosi această tehnologie ridică riscuri de erori sau de rezultate distorsionate, precum şi probleme de plagiat.
Un purtător de cuvânt al Google a declarat că eroarea a evidenţiat "importanţa unui proces de testare riguros, lucru pe care îl demarăm săptămâna aceasta cu programul nostru Trusted Tester".
Luna trecută, Alphabet, compania mamă a Google, a eliminat 12.000 de locuri de muncă - aproximativ 6% din forţa sa de muncă la nivel mondial - pe fondul disponibilizărilor efectuate de companiile de tehnologie de top.
Urmărește Business Magazin
![](https://cnt.m.ro/c.gif?id=21589012&pid=341)
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro