Cum a mers creditarea în anul 2024? Creditul privat a prins viteză din toamnă, creşterea anuală ajungând la circa 9%. Populaţia a fost locomotiva la creditarea în lei

Autor: Claudia Medrega Postat la 31 decembrie 2024 26 afişări

Cum a mers creditarea în anul 2024? Creditul privat a prins viteză din toamnă, creşterea anuală ajungând la circa 9%. Populaţia a fost locomotiva la creditarea în lei

Creditul privat total s-a mai revigorat şi a ajuns în octombrie 2024 la o creştere anuală de circa 9%, aproape dublă faţă de viteza din 2023. Creditarea a prins viteză din toamnă, după scăderile de dobânzi din vară. Populaţia a fost locomotiva la creditarea în lei.

Creditul privat, cea mai importantă sursă de finanţare a economiei reale, a continuat să crească în 2024. Scăderea dobânzilor, demarată de BNR în luna iulie şi continuată în august, a devenit tot mai vizibilă în planul creditării, stimulând finanţările bancare.

Creditul privat total, retail şi corporate, a sprintat, făcând un salt anual de aproape 9% în octombrie, cea mai mare viteză din ultimii doi ani, până la un sold de 416 mld. lei. Semnele de revigorare a creditării au început să apară din august, când creşterea finanţărilor era de 7,7%.

Odată ce BNR a redus dobânda-cheie, dobânzile au scăzut accelerat şi pe piaţa interbancară, antrenând şi ieftinirea şi revigorarea creditării.

Ritmul de creştere al creditului privat s-a apropiat în octombrie  de avansul anual al depozitelor totale, de 9,8%, soldul depozitelor apropiindu-se de 602 mld. lei.

Pe parcursul primelor zece luni din 2024, creditarea a crescut cu ritmuri anuale cuprinse între 4,7% şi 8,9%.

Practic, ritmul mediu de creştere al creditării în 10 luni/2024 a fost de 6,5%.

Finanţările luate de populaţie de la bănci în lei au fost în 2024 motorul creditării, în timp ce împrumuturile corporate au rămas mai în urmă. Luna octombrie a adus o creştere anuală de două cifre, de peste 12% a soldului creditelor pentru populaţie în moneda naţională, la peste 170 mld. lei.

Pe segmentul corporate, ritmul anual de creştere a creditelor pentru firme în lei s-a mai revigorat în octombrie, fiind de 11%, soldul ajungând la 121,5 mld. lei, conform datelor BNR.

Soldul creditelor în valută a urcat în octombrie cu 3% an/an, la 124,5 mld. lei, din care împrumuturile luate de populaţie se ridică la echivalentul a 18 mld. lei, în scădere cu 17,9% faţă de octombrie 2023. Creditele în valută luate de companii totalizează echivalentul a 106,4 mld. lei, în creştere cu 7,6%.

Creditului guvernamental a înregistrat în octombrie o creştere de 2,5% faţă de luna septembrie 2024, până la 228 mld. lei. În raport cu octombrie 2023, acesta s-a majorat cu 23,8% (18,2% în termeni reali).

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
creditare,
crestere,
credit,
privat,
viteza,
populatie
0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori