Cum a reuşit o comună din Munţii Retezat, Râuşor, care nici nu exista în urmă cu câţiva ani pe harta schiului să devină un adevărăt magnet turiştii?
Munţii Retezat sunt una dintre cele mai căutate zone montane pentru schi, iar mulţi pasionaţi ai schiului ajung în Straja, de altfel una dintre cele mai mari staţiuni de schi din ţară.
♦ Domeniul schiabil este administrat într-un parteneriat public-privat, între primărie şi compania Clif Alpin Center, care a investit peste 2,5 milioane euro în ultimii ani pentru extinderea domeniului schiabil.
Munţii Retezat sunt una dintre cele mai căutate zone montane pentru schi, iar mulţi pasionaţi ai schiului ajung în Straja, de altfel una dintre cele mai mari staţiuni de schi din ţară. Totuşi, Munţii Retezat adăpostesc şi alte staţiuni care reuşesc să devină tot mai populare. Spre exemplu, staţiunea montană Râuşor, aflat în Munţii Retezat, a devenit un punct pe harta schiului local, după ce, în urmă cu câţiva ani, nici nu exista ca destinaţie de schi. De la un domeniu schiabil de doar 350 metri, Râuşor a ajuns să aibă pârtii cu o lungime totală de 3.500 metri, după ce s-a extins în 2023.
Râuşor este o staţiune montană cunoscută, în special, pe perioada verii, fiind un punct din care pleacă traseele către vârfurile montane din Retezat. Totuşi, investiţiile din ultimii ani au schimbat faţa staţiunii, devenind un punct de atracţie chiar şi pe perioada sezonului de iarnă.
„Pârtia aparţinea de combinatul din Hunedoara, apoi a trecut la Salvamont, care în 2006-2007 au vândut-o unui privat din Hunedoara. Acela a investit foarte puţini bani, a instalat un teleschi cu crose fixe, a pus 4-5 hidranţi de apă, a făcut un sistem de înzăpezire pe primii 400 de metri. Pârtia a fost apoi vândută în 2014 celor de la Hidroconstrucţia, care nu au investit niciun leu. De la ei, am reuşit eu să cumpăr în 2023“, spune Bill Moldovan, acţionar al companiei Clif Alpin Center, administratorul domeniului schiabil din Râuşor.
Clif Alpin Center este administrată de Bill Moldovan, Alina Maria State şi de Tudor Elena, iar veniturile companiei s-au ridicat la 1,9 milioane lei în 2023, ultimul an pentru care există date publice.
Domeniul schiabil este administrat într-un parteneriat public privat, însă Bill Moldovan a mai concesionat încă o suprafaţă de 20 de hectare de la primărie, ajungând la un total de 30 de hectare.
El spune că deja a început lucrările pentru extinderea domeniului schiabil, care are potenţialul să ajungă la circa 15 kilometri de pârtii, ceea ce ar însemna că ar putea fi una dintre cele mai mari staţiuni de schi din ţară.
De la preluarea domeniului schiabil, Bill Moldovan a investit 2,5 milioane de euro, iar pentru proiectele viitoare are în plan să acceseze fonduri europene prin programul Tranziţie Justă.
Astăzi, domeniul schiabil are două teleschiuri şi un telescaun, dar şi 12 tunuri de zăpadă.
Investiţiile făcute de el au fost din bani proprii, el având deja de câţiva ani pensiunea Clif Alpin şi hotelul Râuşor din staţiune.
El a fost campion naţional la escaladă, însă ulterior a plecat din Hunedoara în Statele Unite ale Americii, unde a lucrat din 12 ani în domeniul transporturilor. După ce a strâns bani, antreprenorul s-a întors în ţară şi a investit în turism, decizie pe care o consideră foarte bună.
Râuşor este în continuare o destinaţie populară în rândul turiştilor, în special vara, dar a reuşit să atragă şi pasionaţii sporturilor de iarnă.
„În perioadele cu vacanţele avem 2.500-3.000 de turişti pe zi în staţiune, iar în weekendurile din afara acestor perioade avem în jur de 1.500-2.000 de turişti“.
„Credem că ar putea creşte numărul turiştilor şi asta încercăm să facem, să avem pârtii bine pregătite, să nu existe cozi“, spune Bill Moldovan.
Deşi a crescut numărul turiştilor în ultimii ani, staţiunea nu este încă supraaglomerată, ceea ce poate reprezenta un avantaj faţă de alte staţiuni, unde schiorii stau la cozi interminabile pentru a putea ajunge pe pârtie.
„Chiar dacă eşti un schior bun, în Râuşor, ai tot ce îţi trebuie şi nu vii să stai la cozi. Preţurile sunt mai mici la orice decât în Straja“, adaugă el.
Pentru că o investiţie o atrage pe alta, antreprenorul spune că în fiecare an se mai deschid 5-10 unităţi de cazare în zonă.
Pe lângă investiţiile în domeniu schiabil, Bill Moldovan plănuieşte instalarea unui bob care ar putea fi folosit atât pe perioada verii, cât şi a iernii, dar şi a altor activităţi şi instalaţii care să fie folosite pe tot parcursul anului precum mountain cart-uri şi mountain bike-uri.
„Trebuie să scoţi tot ce poţi din zona aceea, ai nevoie de toate sezoanele“, mai spune el.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro