Cum adânceşte ministrul Sănătăţii neîncrederea în sistemul sanitar pe care îl conduce: „Punem pe primul loc siguranţa pacientului, atât cât ne permit dotările din spitale”

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 11 ianuarie 2022 98 afişări

Cum adânceşte ministrul Sănătăţii neîncrederea în sistemul sanitar pe care îl conduce: „Punem pe primul loc siguranţa pacientului, atât cât ne permit dotările din spitale”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a pornit un tur de spitale în Bucureşti şi în ţară, bifând iniţial vizite la două unităţi în care au fost în 2021 incendii – Matei Balş în Capitală şi Spitalul de boli infecţioase în Constanţa.

Astăzi, oficialul a ajuns la Constanţa, unde, alături de şefa Spitalului de Boli infecţioase, Claudia Cambrea, şi de primarul oraşului, Vergil Chiţac, a susţinut redeschiderea unităţii care a luat foc în octombrie 2021, deşi în urma evaluării instituţiilor abilitate, concluzia a fost că spitalul nu corespunde regulilor de siguranţă. Spitalul de boli infecţioase din Constanţa a rămas închis de la începutul lui octombrie 2021, cand a fost incendiul.

O declaraţie care frapează a ministrului Sănătăţii în vizita de la Constanţa este însă următoarea: Punem pe primul loc siguranţa pacientului, categoric, în măsura în care dotările actuale din România în ceea ce priveşte infrastructura spitalicească permit acest lucru. Încercăm în măsura cea mai mare să asigurăm pacienţilor siguranţă, dar trebuie să ţinem cont de infrastructura pe care o avem în acest moment. Sigur că ne dorim spitale noi. Problema este că avem o pandemie, trebuie să tratăm sute, mii de pacienţi, trebuie să îi salvăm”, a spus Alexandru Rafila.

Astfel, mesajul transmis de însuşi ministrul Sănătăţii, cu alte cuvinte, spune cam aşa: vă tratăm cu ce avem. Asta în condiţiile în care în sistemul sanitar românesc nu s-a investit nimic în ultimii ani şi Sănătatea a fost un rezervor nesecat de scurgere de bani în buzunarele miniştrilor, managerilor, şefilor de secţii.

Cu valul 5 generat de varianta Omicron care creşte ca un bulgăre de zăpadă în România şi cu ameninţarea aglomerării spitalelor, ministrul Sănătăţii susţine „forţarea” deschiderii unui spital declarant neconform, în care şi-au pierdut viaţa şapte (7) oameni, lucru pentru care nu s-a făcut nimeni vinovat.

Când chiar ministrul Sănătăţii pune semnul egal între siguranţa pacienţilor şi infrastructura din spitale, în care nu s-a investit nimic în ultimii ani, cum mai poate veni un bolnav cu încredere într-o unitate medicală?

Când după trei incendii mari nu este nicio concluzie, niciun vinovat, cum putem vorbi de încredere în autorităţi?

Chiar şeful Sănătăţii mai spune că unitatea medicală a fost evaluată, iar concluzia a fost că spitalul nu corespunde unor standarde de reluare a activităţii în condiţii desiguranţă. Alexandru Rafila propune o soluţie tranzitorie prin care spitalul să îşi poată relua activitatea.

În plus, Claudia Cambrea, anterior director medical al spitalului din Constanţa, în prezent managerul unităţii, spune că în ultimele trei luni de când are spitalul închis a avut discuţii cu proiectanţi, cu experţi, adăugând că „acest lucru este foarte greu pentru un medic – să înţeleagă un altfel de limbaj”.

Dincolo de faptul că discuţiile sunt tardive pentru cel puţin 7 de pacienţi care au murit în incendiu, însăşi şefa spitalului se declară depăşită de situaţia pe care trebuia să o aibă în vedere înainte de tragedie.

Şi, ca un paradox, ministrul Sănătăţii s-a înghesuit într-un spaţiu închis cu jurnaliştii prezenţi la conferinţă, în plină pandemie, lucru sesizat chiar de oameni, în comentarii pe pagina de facebook a ministerului Sănătăţii. De precizat este însă că atât oficialii, cât şi jurnaliştii au purtat mască, în mare parte chirurgicală. Nu putea fi organizat însă un spaţiu adecvat pentru o conferinţă anunţată de cel puţin o zi?

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ministrul sanatatii,
siguranta,
spitale,
dotare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.