Cum ajung unii români să adune datorii de milioane de euro şi să scape de ele? „Este rezonabil sa apară suspiciuni cum că aminista ar putea fi un cadou" VIDEO

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 21 septembrie 2024 23 afişări

Cum ajung unii români să adune datorii de milioane de euro şi să scape de ele?  „Este rezonabil sa apară suspiciuni cum că aminista ar putea fi un cadou" VIDEO

OUG nr. 107/2024 – care vizează ştergerea parţială a datoriilor pentru companii şi persoane fizice - a fost publicată în Monitorul Oficial pe 10 septembrie, aceasta fiind cea mai nouă iniţiativă prin care ANAF scapă din datorii o parte din contribuabilii care au dări restante. Cea mai mare parte a datoriei pe care guvernul o consideră recuperabilă, care totalizează aproximativ 35 mld. lei, vine din partea a 13.000 de persoane fizice. Alin Negrescu, Tax Partner la KPMG, atrage atenţia că autorităţile n-au ştiut cum să comunice în mod eficient cu mediul de afaceri despre OUG 107 şi că nu este exclus ca cea mai recentă măsură fiscală să fi fost implementată în beneficiul unor persoane fizice cu businessuri mari şi legături cu partidele politice.

 „Suspiciunile privind amnistia fiscală apar uşor. Cel mai simplu din partea autorităţilor ar fi să vină în faţa mediului de afaceri şi să explice. E rezonabil să apară suspicini cum că aministia ar putea fi un cadou. Comunicarea dintre autorităţi şi mediul de afaceri s-a făcut extrem de deficitar şi dincolo de scopul acestei măsuri pentru persoanele fizice era necesar ca autorităţile fiscale să vină şi cu explicaţii pentru această măsură” a declarat Alin Negrescu, Tax Partner în cadrul consultantului fiscal KPMG, la ZF Live.

Alin Negrescu subliniază că răspunsul la întrebarea: cum ajung unii români să adune datorii de sute de mii de euro? s-ar putea găsi pe piaţa imobiliară. Acolo, veniturile realizate în urma unor tranzacţii nu sunt declarate sau sunt puse în faţa autorităţilor sume mult mai mici decât în realitate, restul intrând în buzunarul persoanelor fizice.

 „Haide să ne gândim la zona imobiliară. E foarte uşor să faci câteva tranzacţii imobiliare fără să declari aceste venituri sau să declari venituri mai mici. Toate tranzacţiile imobiliare se înregistrează la notar şi acestea ar trebui să ajungă la autorităţile fiscale. Doar că aici intervine problema. De ce acum până acum nu s-au găsit soluţii pentru colectarea acestor obligaţii fiscale şi de ce s-a ajuns în situaţia în care aceste persoane fizice să înregistreze aceste obligaţii fiscale foarte mari?” a mai spus Alin Negrescu la ZF Live, emisiune realizată cu sprijinul Orange Business.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
datorii,
suspiciuni,
cadou,
romani,
video,
persoane fizice

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.