Cum au făcut băncile profituri record în pandemie, în contextul dobânzilor mici

Autor: Claudia Medrega Postat la 26 aprilie 2022 37 afişări

Majoritatea băncilor mari prezente pe piaţa românească au raportat creşteri consistente ale profiturilor în 2021, de 20-70% sau chiar le-au dublat faţă de câştigurile din 2020.

Cum au făcut băncile profituri record în pandemie, în contextul dobânzilor mici

Din dobânzile la credite, veniturile încasate de bănci au staţionat. Cheltuielile cu dobânzile la depozite, minus14%.

Majoritatea băncilor mari prezente pe piaţa românească au raportat creşteri consistente ale profiturilor în 2021, de 20-70% sau chiar le-au dublat faţă de câştigurile din 2020. Iar profitul la nivelul sistemului bancar a atins un record de 8,3 mld. lei. Întrebarea este cum au reuşit băncile să obţină profituri record în pandemie în contextul dobânzilor încă mici.

O influenţă asupra creşterii câştigurilor băncilor în 2021 a venit din costuri mai mici cu riscul, respectiv din reversarea unor provizioane, adică trecerea acestora pe venituri, după ce în 2020 costurile mari cu riscul, respectiv banii puşi deoparte pentru acoperirea creditelor neperformante potenţiale, presau pe câştigurile băncilor. În 2021 s-a înregistrat şi creşterea creditării şi a veni­turilor. Veniturile nete din dobânzi, cea mai importantă resursă de profit a băncilor, au continuat să crească şi în 2021, însă rata de majorare a fost de 3,3%, până la 16 mld. lei, în condiţiile în care creditarea a crescut cu un ritm mediu de 10,7%, conform datelor BNR.

Băncile au încasat în 2021 venituri din dobânzile percepute pentru creditele acordate de 19,18 mld. lei, în scădere uşoară, cu 0,05% faţă de 2020. Astfel, se observă că veniturile din dobânzi au stagnat anul trecut, după ce în 2020 creşteau. Cheltuielile instituţiilor de credit cu dobânzile plătite clienţilor pentru depozite au fost în 2021 de circa 3,2 mld. lei, în scădere cu peste 14% faţă de 2020.

Cheltuielile cu dobânzile remunerate de bancheri pentru depozitele clienţilor au fost de circa 6 ori mai mici decât sumele încasate din dobânzile la credite.

Veniturile din activitatea de creditare sunt principala sursă de câştig pentru bănci, mai mult de jumătate din veniturile totale venind din dobânzi. Dar şi comisioanele sunt un element important în structura veniturilor băncilor. Veniturile nete din comisioane ale băncilor au ajuns la final de 2021 la circa 4,6 mld. lei, fiind în creştere cu 19,3% faţă de 2020.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.