Cum este văzută noua structură a anului şcolar de învăţământul privat: Este una bună, una obişnuită în rândul şcolilor internaţionale

Autor: Ramona Cornea Postat la 08 mai 2022 277 afişări

Structura a­nu­lui şcolar va suferi mo­di­fi­cări im­por­tante în­ce­pând cu anul şcolar 2022-2023. Elevii şi copiii de grădiniţă vor începe anul şcolar viitor pe în prima zi de luni din septembrie şi vor încheia pe data de 16 iunie, noua structură a anului şcolar fiind deja publicată în Monitorul Oficial.

Cum este văzută noua structură a anului şcolar de învăţământul privat: Este una bună, una obişnuită în rândul şcolilor internaţionale

♦ „Pentru a influenţa cu adevărat actul educaţional, schimbarea structurii anului şcolar este un prim pas.“ ♦ „Noi funcţionăm de peste 10 ani urmând această structură şi am putut identifica avantajele concrete pe care le aduce ♦ „Şcolile britanice urmează acest format de zeci de ani şi suntem încântaţi că şcolile româneşti vor urma un model.“

Structura a­nu­lui şcolar va suferi mo­di­fi­cări im­por­tante în­ce­pând cu anul şcolar 2022-2023. Elevii şi copiii de grădiniţă vor începe anul şcolar viitor pe în prima zi de luni din septembrie şi vor încheia pe data de 16 iunie, noua structură a anului şcolar fiind deja publicată în Monitorul Oficial.

O altă noutate este şi intro­du­cerea, pe lângă programul Şcoala Altfel, şi a programului Săptămâna Verde. Acesta va fi inclusă în modulele 4 şi 5, la ale­gerea şcolilor. De asemenea, Mini­sterul Educaţiei vrea să elimine şi tezele semestriale, care să fie înlocuite cu evaluări standardizate, la începutul şi la sfârşitul anului şcolar.

În sistemul de învăţământ privat, schimbările aduse anului şcolar sunt văzute cu ochi buni.

Diana Segărceanu, director executiv şi cofondator al Avenor College, afirmă că noua structură a anului şcolar este în mod clar mai bună pentru învăţare.

„Cele cinci module împart mai echilibrat alternanţa şcoală - vacanţă. Noi, la Avenor College, putem să confirmăm din practica ultimilor 15 ani că este mai bine pentru elevi ca perioadele de studiu şi evaluare periodică să se desfăşoare în module de 7-8 săptămâni, urmate de o perioadă de respiro, o vacanţă“, a spus ea pentru ZF.

De la înfiinţarea şcolii private, din 2007, la Avenor anul şcolar începe pe 1 septembrie şi se încheie la 30 iunie. Structura calendarului anual este împărţită în cinci module de 7-8 săptămâni şi cinci vacanţe: două vacanţe de o săptă­mâ­nă toamna şi iarna, două vacanţe de două - trei săptămâni de Crăciun şi Paşte şi o vacanţă mare de vară de două luni. 

„Această structură este mai bună decât cea cu două semestre atât pentru învăţare cât şi pentru starea de bine a elevilor şi profesorilor. Acest tip de calendar anual este obişnuit pentru şcolile internaţionale cum este şi Avenor College“, a completat cofondat­oarea şcolii private.

În plus, ea spune că se bucură să vadă că o practică bună din alte sis­te­me de învăţământ este acum a­pli­­­cată şi în şcolile de stat din Ro­mânia.

„Pentru a influenţa cu ade­vărat actul educaţional, schim­barea structurii anului şcolar este un prim pas care trebuie completat neapărat cu ce se întâmplă în timpul orelor, în sala de clasă, cum abordează profesorii pre­darea şi învăţarea în fiecare oră“, a concluzionat Diana Segărceanu.

Ruxandra Mercea, directorul executiv al şcolii private Transylvania College, spune şi ea că această nouă modificare a fost mult aşteptată întrucât este benefică atât pentru copii, pentru profesori, cât şi pentru părinţi.

„Noi funcţionăm de peste 10 ani urmând această structură şi am putut identifica avantajele concrete pe care le aduce. Astfel, copiii se ajută de ritmul acesta de şase - şapte săptămâni de lucru, fiind mult mai uşor să îşi ofere timp pentru a se concentra pe obiective şi a-şi stabili o perspectivă de viitor. Cadrele didactice intră într-un ritm natural, având timp atât pentru evaluarea elevilor, pentru a crea concepte noi, dar şi pentru a reflecta în perioadele mai dese de pauză“, a spus ea pentru ZF.

În plus, reprezentantă Transylvania College spune că, totodată, părinţii au ocazia să petreacă mai mult timp cu copiii lor, în timp ce elevii au şi timp de odihnă, aceste vacanţe dese fiind foarte benefice pentru repaos şi reconectare cu familia.

„De asemenea, sunt avantajaţi în mod special elevii ciclului gimnazial şi liceal, ei fiind cei care nu se bucurau până acum de vacanţe mai dese“, a concluzionat ea.

Grant Gillies, headmaster al British School of Bucharest, spune că noua structură a anului şcolar din România va reflecta forma anului şcolar pe care o avem deja în vigoare.

„Şcolile britanice urmează acest format de zeci de ani şi suntem încântaţi că şcolile româneşti vor urma un model similar. Vacanţele scurte, de o săptămână, din octombrie şi februarie oferă un răgaz pentru elevi în timpul trimestrelor lungi, ajutându-i pe aceştia să se odihnească şi să revină cu forţe noi pentru a învăţa. Noi le numim vacanţe „de la jumătatea trimestrului“, având în vedere că se află în mijlocul unor „trimestre“ mai lungi; pe scurt, ele îmbunătăţesc atât predarea, cât şi învăţarea“, a declarat el.

Şcolile din Marea Britanie au o vacanţă suplimentară la mijlocul trimestrului al treilea, oferind şase module, în timp ce British School of Bucharest (BSB)  s-a abţinut întotdeauna de la a adopta această vacanţă la jumătatea trimestrului al treilea (vara), pentru a se alinia la modelele locale şi la alte modele europene care oferă un sfârşit de an şcolar similar, în mod particular, afirmă el.

„Considerăm că acest lucru funcţionează foarte bine pentru familiile şcolii noastre, păstrându-se o vacanţă de vară tradiţională, mai lungă, care marchează tranziţia către următorul an şcolar şi oferă timp suficient pentru relaxare, distracţie şi o multitudine de experienţe petrecute împreună cu familia.“ 

Anul academic britanic se desfăşoară din septembrie până în august şi este împărţit în trei trimestre: trimestrul de toamnă, de primăvară şi de vară. Între trimestre avem vacanţa de iarnă, respectiv vacanţa de Paşte. British School of Bucharest are această structură, cu cinci perioade şcolare pe parcursul unui an academic.

La American International School (AISB), calendarul anului şcolar a fost întotdeauna diferit de cel al învăţământului de stat, afirmă Cătălina Gardescu, director de de admiteri şi relaţii externe al şcolii.

„Avem 180 de zile de şcoală, din mijlocul lunii august până în mijlocul lunii iunie cu o vacanţă de o săptămână în octombrie, trei săptămâni în decembrie, o săptămână în februarie şi o săptămână între sărbătorile pascale catolice şi cele ortodoxe. Având în vedere că noi nu suntem obligaţi să respectăm ordinele Ministerului Educaţiei, calendarul AISB nu se va modifica.  Noi le oferim părinţilor calendarul cu un an înainte, astfel încât să îşi poată plănui vacanţele“, a spus ea pentru ZF.

Cum arată noua structură a anului şcolar 2022 - 2023:

* Cursuri de pe 5 septembrie 2022 până pe 21 octombrie 2022;

* Vacanţă între 22 octombrie şi 30 octombrie;

* Cursuri de pe 31 octombrie până pe 22 decembrie;

*  Vacanţă de pe 23 decembrie până pe 8 ianuarie 2023;

* Cursuri de pe 9 ianuarie 2023 până pe 3 februarie 2023;

* Vacanţă - o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene, în perioada 6 - 26 februarie;

* Cursuri de pe 13 februarie, respectiv luni, 20 februarie sau luni, 27 februarie, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene, până pe 6 aprilie;

* Vacanţă de pe 7 aprilie până pe 18 aprilie;

* Cursuri de pe 19 aprilie până pe 16 iunie;

* Vacanţă de 17 iunie până pe 3 septembrie 2023.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
an scolar,
structura,
scoli,
invatamant,
privat

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.