Cum investim anul acesta? Amundi, cel mai mare administrator european de active: Vedem potenţial de creştere pe titluri de stat şi obligaţiuni corporative din Statele Unite

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 05 martie 2024 32 afişări

Cum investim anul acesta?  Amundi, cel mai mare administrator european de active: Vedem potenţial de creştere pe titluri de stat şi obligaţiuni corporative din Statele Unite

De luat în vizor şi bondurile corporate din Europa, dar cele cu un nivel mai ridicat de siguranţă  „Privind în viitor, situaţia nu este roz. Ne aşteptăm în continuare la o încetinire a economiei americane”

Vorbind despre potenţialele oportunităţi de investiţii din 2024, Mihai Constantinescu, head of sales  în cadrul  Amundi Asset Management, cel mai mare administrator de investiţii din Europa, numeşte instrumentele cu venit fix din Statele Unite şi Europa, altele decât depozitele bancare.

„Vedem potenţial de creştere în zona de titluri de stat americane şi obligaţiuni corporative americane. Ne aşteptăm ca dobânda de referinţă din SUA să înceapă să scadă din mai-iunie. Până la finalul anului, ne aşteptăm să avem o scădere de 125 de puncte”, explică Mihai Constantinescu.

Invitat la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi, reprezentantul Amundi – cu active sub gestiune de peste 2.000 de miliarde de euro – a afirmat că administratorul de investiţii adoptă o poziţie neutră spre negativă în ceea ce priveşte acţiunile americane în 2024.

„Unele dintre ele chiar par foarte scumpe, iar aşteptările de venituri sunt prea optimiste din punctul nostru de vedere. Vedem un potenţial relativ bun de creştere pe acţiuni americane din zona value, care tind să performeze mai bine când lucrurile se precipită”, continuă analistul.

Anul acesta, indicii americani Dow Jones Industrial Average, S&P 500 şi Nasdaq 100 afişează creşteri de 3%, 8%, respectiv 9%, într-o aparentă continuare a trendului de apreciere de anul trecut. Prin comparaţie, indicele internaţional MSCI All-Country afişează un avans de 5%. În Europa, Stoxx 600 este pe plus cu circa 4%.

„Mai vedem potenţial pe obligaţiunile corporative europene, dar zona mai safe. Ne aşteptăm ca Banca Centrală Europeană să înceapă să scadă dobânda de politică monetară tot din mai-iunie şi la final de an să fie mai mică tot cu 125 de puncte. Vedem zona de acţiuni şi obligaţiuni din pieţe emergente mari, precum India, Brazilia, Africa de Sud, Vietnam, Indonezia.”

Amundi se aşteaptă ca 2024 să ofere, în general, dinamici pozitive de-a lungul pieţelor de capital, dar nu la nivelul celor de anul trecut. Interesant este că raportările companiilor listate sunt în continuare bune, în pofida deteriorării peisajului economic, încadrându-se uneori peste estimările participanţilor la piaţă, adaugă Mihai Constantinescu.

„Rămâne să vedem cât de sustenabilă este această situaţie. În contextul actual de încetinire economică aşteptată în America, Europa şi pieţele emergente, rămâne să vedem cum pot continua aceste raportări”, spune reprezentantul Amundi.

Într-o analiză de la finele lui ianuarie, managerul de investiţii scria că, deşi pieţele au început deja să se aştepte la reduceri semnificative ale dobânzii monetare din partea băncii centrale americane (Fed), estimările ar fi prea optimiste în acest moment.

Menţinerea ratelor dobânzilor la nivelurile actuale ar putea, în schimb, să vină în detrimentul acţiunilor şi veniturilor societăţilor. În acest context, unii analişti consideră scumpe acţiunile americane – de unde şi atractivitatea obligaţiunilor.

„Privind în viitor, situaţia nu este roz. Ne aşteptăm în continuare la o încetinire a economiei americane şi poate chiar de la jumătatea anului la o intrare într-o uşoară recesiune sau un soft landing. În Europa ne aşteptăm să avem o creştere economică anemică, mult mai mică decât în anii precedenţi. Privind China, care creştea în anii de glorie cu 10-12%, ne aşteptăm să aibă o creştere un pic mai mică.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.