Cum motivează Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6, nevoia de a demola clădirea Colegiului Naţional Grigore Moisil pentru a construi un campus nou

Autor: Alexandra Matei Postat la 16 aprilie 2024 86 afişări

Cum motivează Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6, nevoia de a demola clădirea Colegiului Naţional Grigore Moisil pentru a construi un campus nou

Valoarea totală a proiectului pentru noul campus este de 219,9 mil. lei, potrivit hotărârii de aprobare a depunerii proiectului publicată pe site-ul primăriei de sector. @ Deşi primarul Ciprian Ciucu afirmă că este mai costisitor să reabilitezi o şcoală decât să demolezi una veche şi construieşti de la zero, în sectorul 6, până acum, au fost reabilitate 13 şcoli şi licee, alte nouă unităţi de învăţământ sunt în lucru acum şi urmează să intre în reabilitare şi consolidare alte 13.

Primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, a anunţat la finalul anului trecut că se va construi un campus şcolar pentru învăţământul preuniversitar în locul clădirii Colegiului Naţional Grigore Moisil din sectorul 6 al Capitalei.

Întrebat de ZF de ce a luat această decizie şi nu a ales să reabiliteze şi să consolideze clădirea colegiului, aşa cum a procedat cu alte unităţi de învăţământ din sector, acesta a răspuns că este mai avantajos, din punctul de vedere al costului, să demoleze şi să construiască de la zero.

„În cazul Colegiului Naţional Grigore Moisil, este mai avantajos să demolăm şi să reconstruim, decât că consolidăm. Costurile sunt mai reduse în cazul demolării şi construirii de la zero. Pentru a atinge aceleaşi standarde de calitate şi de eficientizare energetică, preţul pe metru pătrat este cu 40% mai mare la consolidare faţă de construirea de la zero”, a transmis Ciprian Ciucu într-un răspuns la o solicitare ZF.

ZF a trimis către toate primăriile de sector o serie de întrebări legate de şcolile cu risc seismic. În răspunsurile primite, biroul de presă al Primăriei Sectorului 6 a amintit şi despre toate celelalte şcoli pe care primarul a ales să le reabiliteze şi să le consolideze.

Deşi consolidarea unei unităţi de învăţământ, din spusele lui Ciprian Ciucu, este mai costisitoare decât demolarea şi construirea uneia noi, jumătate dintre cele 67 de şcoli şi grădiniţe din sector sunt sau urmează să fie reabilitate şi consolidate, potrivit primăriei.

„Până acum, au fost reabilitate 13 şcoli şi licee, dintre care cinci au fost şi consolidate. În acest moment, sunt în lucru alte nouă unităţi de învăţământ – dintre care şase trec şi prin consolidare. Urmează să intre în reabilitare şi consolidare alte 13. Consolidarea se face la toate clădirile încadrate în clasele II şi III de risc seismic”, a transmis primăria.

Proiectul care vizează construirea noului campus în locul clădirii Colegiului Naţional Grigore Moisil a fost aprobat anul acesta, pe 20 februarie, în cadrul apelului din Programul Regional Bucureşti-Ilfov 2021-2027.

Valoarea sa totală este de 219,9 mil. lei, potrivit hotărârii de aprobare a depunerii proiectului publicată pe site-ul primăriei de sector. Primăria va veni, însă, şi cu o contribuţie proprie de 20% din valoarea eligibilă a proiectului, care se va ridica la suma de de 43,9 mil. lei, se arată în acelaşi document.

Odată cu noul campus care va fi construit în locul clădirii Colegiului Naţional Grigore Moisil, potrivit primăriei, se va dubla capacitatea şcolii, iar elevii vor învăţa într-un singur schimb. În prezent, elevii de gimnaziu şi liceu ai colegiului învaţă în două schimburi, potrivit orarului publicat pe site-ul şcolii.

Faţă de cele 32 de săli de clasă existente, detaliază primăria în răspunsul transmis, noua clădire va dispune de nouă laboratoare, un amfiteatru interior cu capacitate de 140 persoane, o sală multifuncţională cu capacitatea de 145 persoane, bibliotecă şi sală de conferinţe. Viitorul campus va avea un cabinet medical şi unul stomatologic, precum şi un cabinet de psihoterapie şi,  în plus, va exista o sală de sport interioară, dar şi un teren de sport şi un amfiteatru în aer liber.

 

 

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.