Cum păstrăm lumina reflectoarelor pe Bursă după listarea Hidroelectrica? Mihai Chişu, eVote: M-aş conecta mai bine cu mediul politic şi m-aş concentra mai mult pe aducerea de noi companii

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 22 octombrie 2024 113 afişări

Cum păstrăm lumina reflectoarelor pe Bursă după listarea Hidroelectrica? Mihai Chişu, eVote: M-aş conecta mai bine cu mediul politic şi m-aş concentra mai mult pe aducerea de noi companii

Mihai Chişu, CEO şi cofondator al eVote, platformă pentru participarea online la adunările generale ale acţionarilor, spune că, în urma listării istorice a Hidroelectrica (H2O) de anul trecut, atenţia ar trebui să se îndrepte către consolidarea unei relaţii mai bune între piaţa de capital şi mediul politic, cât şi spre atragerea unui număr mai mari companii la Bursa de la Bucureşti.

„M-aş conecta mai bine şi cu mediul politic pentru a-i transmite, inclusiv în perspectiva acestor alegeri (pentru postul de director general al BVB – n.r.), că Bursa este un partener pentru România şi reuşeşte să finanţeze economia, ceea ce înseamnă prosperitate pentru toţi românii”, afirmă el.

Cu patru noi debuturi de acţiuni la BVB de la începutul anului, lichiditatea Bursei locale a fost susţinută în 2024 de emisiunile de titluri de stat Fidelis, ultimele două ediţii având valori record, de 3,2 miliarde, respectiv 3,5 miliarde de lei.

Totuşi, primele nouă luni din 2024 au adus un rulaj mai mare pe cele două pieţe de acţiuni de la BVB faţă de intervalul similar de anul trecut dacă nu luăm în calcul efectul listării Hidroelectrica, conform calculelor realizate de ZF.

„Dacă aş putea, m-aş concentra foarte mult pe aducerea de companii şi prin crearea unui mediu în care companiile să fie atrase de la sine (de Bursă -n.r.), iar aici miza se poate duce către mediul politic. A trecut ceva timp de la listarea Hidroelectrica, peste un an de zile. M-aş bucura să văd companii noi”, continuă Mihai Chişu.

Bursa locală este pe plus cu 13,4% de la începutul anului încoace prin prisma indicelui principal BET, însă a scăzut cu 7% de la maximul consemnat în vară, adoptând un trend descendent inclusiv lichiditatea segmentului de acţiuni.

„De un timp încoace, în lipsa unor perspective bine, unor instrumente viabile şi unor ştiri, avem această incertitudine care îi face precauţi pe investitori”, comentează CEO-ul.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.