Cum renaşte un bulevard din Bucureşti, căzut în dizgraţie: „Ne aşteptăm ca în următorii cinci-zece ani zona să redevină un punct important de întâlnire în oraş“

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 06 septembrie 2023 326 afişări

Cum renaşte un bulevard din Bucureşti, căzut în dizgraţie: „Ne aşteptăm ca în următorii cinci-zece ani zona să redevină un punct important de întâlnire în oraş“

Bulevardul Regina Elisabeta, una dintre cele mai mari artere centrale ale Capitalei, lăsată în paragină în ultimii ani, renaşte de câteva luni cu ajutorul micilor antreprenori care au ales să se ancoreze acolo cu magazine sau localuri specializate în vin, în produse culinare sau cafea.

În zonă, chiriile variază în funcţie de dimensiunea spaţiului, o unitate prime, de pildă, cu o suprafaţă de 100-150 de metri pătraţi, putând fi ocupată cu un preţ de 45-50 de euro pe metru pătrat pe lună plus TVA.

Bulevardul Regina Elisabeta, una dintre cele mai mari artere centrale ale Capitalei, lăsată în paragină în ultimii ani, renaşte de câteva luni cu ajutorul micilor antreprenori care au ales să se ancoreze acolo cu magazine sau localuri specializate în vin, în produse culinare sau cafea.

Din punct de vedere comercial, spun consultanţii imobiliari, bule­vardul Regina Elisabeta se bucură de un potenţial mare, încă neconsumat.

„Bulevardul are un grad de ocupare ridicat comparativ cu alte zone centrale ale oraşului, în special datorită proximităţii faţă de Calea Victoriei şi de Piaţa Universităţii. Deşi în lunile imediat următoare perioadei de lockdown, când turismul a scăzut drastic, am observat anumite businessuri care au decis să închidă unităţile din zonă, spaţiile vacante s-au închiriat rapid, iar nou-veniţii sunt mulţumiţi de performanţele obţinute“, spune Mădălina Sava, retail occupiers consultant în cadrul companiei de consultanţă imobiliară CBRE România.

Artera a atras cu precădere concepte de food & beverage, unele cu specific de take-away sau fast food, însă în ultima perioadă se remarcă tot mai frecvent conceptele de tip bistrou-restaurant, cu zone generoase de stat la masă sau chiar mici terase. Un număr limitat de magazine de haine, pantofi sau accesorii completează peisajul, stând mărturie pentru potenţialul de evoluţie din punct de vedere comercial.

În zonă, chiriile variază în funcţie de dimensiunea spaţiului, o unitate prime, de pildă, cu o suprafaţă de 100-150 de metri pătraţi, putând fi ocupată cu un preţ de 45-50 de euro pe metru pătrat pe lună plus TVA.

„Ne aşteptăm ca în următorii cinci-zece ani zona să redevină un punct important de întâlnire în oraş, având în vedere planurile de reabilitare şi convertire a unora dintre clădirile simbolice din zonă în hoteluri de cinci stele“, adaugă Mădălina Sava.

Unul dintre proiectele majore de renovare este cel al Corinthia Grand Hôtel du Boulevard, din portofoliul Niro Investment Group, finalizarea şi redeschiderea sa fiind anunţată pentru anul 2024. Inaugurarea sa ar putea creşte fluxul de turişti în zonă.

„Este o zonă de interes pentru turişti, mai ales că sunt multe apartamente în regim hotelier în zonă, însă nu doar străinii ne calcă pragul. Suntem plăcut surprinşi că din ce în ce mai mulţi bucureşteni vor să descopere lumea vinului. Pentru ei organizăm şi evenimente tematice“, spun Liviu Enache şi Aurelia Nica, fondatorii winebarului WineDrops, deschis chiar la doi paşi de intersecţia dintre bulevardul Regina Elisabeta şi Calea Victoriei.

Vizavi de WineDrops, cu o deschidere primitoare la bulevard, se află ALTRNTV, un magazin cu obiecte de design create majoritar în România, având în comun principiul sustenabilităţii.

„Spaţiul pe care îl ocupăm a fost pe vremuri intrarea şi casa de bilete de la Cinema Bucureşti, cel mai vechi din Capitală. Amenajându-le şi dându-le o nouă destinaţie - o practică ce ţine de economia circulară şi se numeşte „adaptive reuse“, le-am redat publi­cu­lui. Chiria spaţiului este una care re­flectă suprafaţa de 170 de metri pă­traţi, amplasarea centrală şi des­chi­derea la stradă“, spune Daniela Staicu, una dintre fondatoarele ALTRNTV.

Magazinul, care a fost deschis în mai 2022, vinde produse sustenabile - de la piese vestimentare la obiecte de decor - şi a reunit pe rafturile sale aproximativ 100 de designeri care lucrează cu materiale şi tehnici menite să nu dăuneze mediului înconjurător.

Iar când vine vorba de mâncare cu specific local, la doar doi paşi de ALTRNTV există o astfel de opţiune care atrage atât de mulţi pofticioşi încât cu greu poţi găsi un loc la masă, mai ales într-o zi de weekend. În spatele localului cu numele Balls, specializat în chiftele, se află Ala Dumitrache.

„Când am închiriat, în ianuarie 2022, cam 90% din feedbackul prietenilor şi al clienţilor care ştiau înainte să fie oficial că ne mutăm aici a fost dramatic: faliment iminent. Oricât de mare încredere aveam eu în zonă, faptul că era un spaţiu găsit pe OLX şi că săream la o chirie ceva mai mare decât cea cu care eram obişnuită în Dorobanţi nu a ajutat la starea de spirit“, povesteşte Ala Dumitrache.

A continuat să aibă încredere însă, iar sentimentele ei pentru „bulevardul mic-parizian şi clădirea romantic-degradată“ i-au dat curaj, deşi nu au fost argumentul suprem în alegerea locaţiei. Ce a contat au fost cele circa trei-şapte minute distanţă la picior de marea majoritate a punctelor de interes ale „bulei“ căreia i se adresează, de la institute culturale la cluburi.

De altfel, de cafenele nu duce lipsă Bulevardul Regina Elisabeta, cele mici, de specialitate, fiind completate de cele care fac parte din lanţuri mai mari şi care au identificat din timp potenţialul zonei.

Foarte aproape de Universitate, lângă iconica librărie Mihai Eminescu, se află o cafenea din lanţul Ted’s Coffee, fondat de Vasi Andreica, o reţea cu aproximativ cincizeci de spaţii, dintre care una chiar în această zonă de interes. Ceva mai departe, spre Cişmigiu, la parterul unei clădiri cu elemente arhitecturale speciale, se află de mai mulţi ani Meron, un business pornit în Cluj-Napoca ce constă într-o reţea de cafenele şi o prăjitorie proprie. Tocmai pentru a fi în ton cu noua înfăţişare a Bulevardului Regina Elisabeta, cafeneaua Meron a intrat într-un proces de renovare care se va încheia pe 22 septembrie, potrivit unui afiş de pe uşa localului. Undeva şi mai departe, către Facultatea de Drept, funcţionează Contego - The Coffee Factory.

În continuare multe clădiri de pe Bulevardul Regina Elisabeta arată ca după război, cu straturi de afişe decolorate, arse de soare, rupte, cu uşi ruginite şi faţade care devin de-a dreptul periculoase. Dar cum orice proiect major se începe cu paşi mici, rămâne doar speranţa că afacerile locale care au îndrăznit să se ancoreze pe această arteră-emblemă a Capitalei vor resuscita zona şi îi vor readuce strălucirea.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.