Cum responsabilizezi un copil atunci când vine vorba de bani? Carmen Iorgulescu, Ken Academy: „Nu trebuie să fii un părinte elicopter care îl salvează din orice situaţie pentru că aşa nu îl ajuţi”

Autor: Alexandra Matei Postat la 07 octombrie 2024 7 afişări

Cum responsabilizezi un copil atunci când vine vorba de bani? Carmen Iorgulescu, Ken Academy: „Nu trebuie să fii un părinte elicopter care îl salvează din orice situaţie pentru că aşa nu îl ajuţi”

Pentru orice părinte vine acel moment în care trebuie să îşi responsabilizeze copilul în privinţa banilor. Crearea unui buget zilnic, săptămânal sau lunar este cea mai cunoscută modalitate de a ajuta copiii să înţeleagă valoarea banilor, dar ce faci atunci când adolescentul tău nu cunoaşte limitele şi cheltuie toţi bani deodată?

Într-o astfel de situaţie se află şi Nicoleta, mama unei adolescente pentru care varianta unui buget lunar stabilit clar nu a funcţionat şi care îşi doreşte să ştie cum poate proceda pentru a o învăţa pe fiica ei să îşi drămuiască banii primiţi.

„Un gest de iubire este să îi spui copilului nu şi să îl laşi să îl doară puţin. Nu înseamnă să pui presiune, ci să îl trezeşti la realitate. Nu trebuie să fii un părinte elicopter care îl salvează din orice situaţie pentru că aşa nu îl ajuţi. Organizarea banilor într-un buget şi planificarea lor, dar şi a-i fi alături copilului tău prin conversaţii fireşti, naturale reprezintă ceva foarte important. Astfel, îi ajutăm şi le spunem nu, câteodată, tot cu iubire. Îi implicăm şi pe ei în aceste discuţii sau probleme. Implicarea copilului în a-şi câştiga ownership-ul asupra propriului proces de devenire mi se pare ceva foarte important”, a explicat Carmen Iorgulescu, coordonator, Ken Academy, în cel mai recent episod din emisiunea ZF Ce faci cu banii tăi, un proiect sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania.

Varianta bugetului stabilit de părinţi funcţionează pentru unii adolescenţi, însă pentru alţii mai rebeli este doar o modalitate prin care reuşesc să obţină constant bani, fără a avea habar cum să îi gestioneze.

Astfel, tinerii rebeli ajung să îşi transforme părinţii în bancomate umane, fără a reuşi să înveţe ce înseamnă concepte precum economisirea sau investiţiile şi fără a avea o viziune de ansamblu referitoare la ce înseamnă, de fapt, să câştigi bani. 

„Atunci când primeşti o sumă de bani de la părinţi, trebuie să rămâi în acea sumă, iar dacă treci peste, pentru o perioadă, poate nu ar trebui să mai primeşti alţi bani. Trebuie să îţi dai seama că trebuie să îţi organizezi bugetul pentru a te încadra în acea sumă”, a adăugat Luiza Lăduncă, fondatoarea agenţiei Marketing Alchemy.

Tema centrală a celui mai recent episod din emisiunea ZF Ce faci cu banii tăi, un proiect sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania, a fost legată de modul în care părinţii îi învaţă pe cei mici despre finanţe – ce sunt banii, cum îi câştigăm, care e valoarea banilor şi ce înseamnă să economisesc sau să investesc.

Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat anul trecut FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
articol,
bt,
refuz,
bani,
copil

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.