Cum să cheltuieşti ca un miliardar. Care sunt domeniile unde Bill Gates, şeful Microsoft, a ales să îşi investească averea colosală

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 06 ianuarie 2025 265 afişări

Cum să cheltuieşti ca un miliardar. Care sunt domeniile unde Bill Gates, şeful Microsoft, a ales să îşi investească averea colosală

Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, este unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, ocupând locul opt în topul miliardarilor la nivel global, însă nu intenţionează să rămână acolo pentru totodeauna. Filantropul american s-a angajat să doneze cea mai mare parte a averii sale în scopuri caritabile, ceea ce îl va scoate din rândurile elitei, scrie Business Insider.

Şeful Microsoft are o avere estimată la 160 mld. dolari, cu care a început să „atace” tot mai multe domenii, de la filantropie, la investiţii imobiliare, maşini de lux, proprietăţi şi bursă.

Bill Gates a devenit miliardar în 1979 , la vremea aceea cel mai tânăr din istorie, însă nu s-a grăbit să arunce cu bani deşi controla o avere colosală. Primele achiziţii mai „nebuneşti” au fost un automobil Porsche 911 şi un avion privat. În timp, Gates şi-a dezvoltat un apetit mai mare pentru trofeele de lux, ceea ce a culminat într-o pasiune pentru automobilele de colecţie şi în construirea unei mici flote de avioane private.

Co-fondatorul gigantului tehnologic Microsoft n-a stat departe nici de lumea proprietăţilor imobiliare. Între 1998 şi 2008 el a cumpărat mai multe terenuri în Washington, care totalizează peste 40 de hectare, pe care şi-a ridicat un conac imens. Conacul are şase bucătării, 24 de băi, un home theater şi diverse garaje pentru cele 23 de maşini ale sale.

Mai mult, conacul său include şi o piscină interioară de 20 de metri şi o bibliotecă de 2.100 metri pătraţi, care găzduieşte un manuscris din secolul XIV ce a aparţinut lui Leonardo da Vinci. Miliardarul a achiziţionat manuscrisul în 1994 pentru 30 mil. dolari.

Filantropul american nu s-a limitat doar la Washington când a fost vorba de investiţii în terenuri şi imobiliare ci a făcut investiţii şi în Florida, Montana sau California.

Miliardarul nu şi-a luat niciodată concediu în perioada de început a gigantului Microsoft şi a sfătuit antreprenorii aflaţi la început de drum să facă la fel. Cu toate acestea, când compania a devenit stabilă şi foarte profitabilă, Gates şi-a făcut timp pentru o serie de vacanţe spectaculoase.

În 2014, şi-a răsfăţat familia cu o vacanţă în Marea Mediterană la bordul superiahtului Serene pe care l-a închiriat pentru 5 milioane de dolari pe săptămână. De asemenea, el a călătorit în Australia, Croaţia, Belize şi Amazonul brazilian.

În final, Bill Gates a investit serios în proiecte domenii importante precum sănătatea, tehnologia şi cercetarea, care ar putea schimba în bine lumea.

În 2003, miliardarul american şi soţia sa au contribuit serios la apariţia Amyeris, o companie care caută un leac eficient pentru malarie.

Gates şi fosta sa soţie au pus la bătaie, de asemenea, aproximativ 2 miliarde de dolari pentru a învinge o serie de boli periculoase. De asemenea au donat peste 50 de milioane de dolari pentru lupta împotriva Ebola şi au venit cu 38 de milioane de dolari pentru o companie farmaceutică japoneză care lucrează la crearea unui vaccin low-cost împotriva poliomielitei.

În timpul pandemiei, fundaţia sa a donat 1,6 miliarde de dolari pentru Gavi, Alianţa pentru vaccinuri, pentru a furniza vaccinuri în cele mai sărace ţări ale lumii.

În iulie 2022, Bill Gates şi-a reiterat angajamentul privind donarea averii sale în scopuri caritabile, anunţând că astfel va urma sa iasă din lumea miliardarilor.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.