LIVE: ZF Real Estate by Storia - Cum arată piaţa imobiliară premium din Pipera la început de 2025?

Cum să locuieşti mai bine. Cum schimbă inflaţia comportamentul pieţei rezidenţiale: „Oamenii sunt mai orientaţi spre construirea caselor în regie proprie decât spre achiziţia unui apartament“

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 06 martie 2023 144 afişări

Preţurile în creştere la locuinţe, concomitent cu dobânzile de asemenea pe trend ascendent, au efecte vizibile pe piaţa rezidenţială, unde potenţialii cumpărători analizează de mai multe ori înainte de a lua decizia unei achiziţii.

Cum să locuieşti mai bine. Cum schimbă inflaţia comportamentul pieţei rezidenţiale: „Oamenii sunt mai orientaţi spre construirea caselor în regie proprie decât spre achiziţia unui apartament“

Segmentul rezidenţial trece astfel printr-o etapă de reconfigurare, creşterea nemaifiind la fel de abruptă ca în ultimii trei-patru ani.

Preţurile în creştere la locuinţe, concomitent cu dobânzile de asemenea pe trend ascendent, au efecte vizibile pe piaţa rezidenţială, unde potenţialii cumpărători analizează de mai multe ori înainte de a lua decizia unei achiziţii.

„Oamenii sunt mult mai orientaţi spre construirea caselor în regie proprie decât spre achiziţia unui apartament într-un ansamblu rezidenţial. Scumpirile din ultimul an

s-au reflectat inclusiv în preţurile apartamentelor, iar dorinţa de accesare a unui credit imobiliar pe 30 de ani s-a diminuat considerabil. Prin urmare, vom asista la o încetinire a pieţei imobiliare atât din punctul de vedere al şantierelor deschise şi al proiectelor livrate, cât şi din punctul de vedere al tranzacţiilor“, spune Cosmin Răileanu, fondatorul Vindem-ieftin.ro, o platformă online de consultanţă în vânzarea de materiale de construcţii.

Şansele ca preţurile locuinţelor să intre anul acesta pe un trend descendent sunt infime, este concluzia unei analize făcute de businessul imobiliar Titirez.ro. Pe segmentul rezidenţial nou, creşterile de preţuri continuă să fie alimentate de scumpirile materialelor de construcţii, precum şi de costurile mai mari cu forţa de muncă, în vreme ce segmentul apartamentelor vechi este influenţat în mod indirect de această dinamică.

Segmentul rezidenţial trece astfel printr-o etapă de reconfigurare, creşterea nemaifiind la fel de abruptă ca în ultimii trei-patru ani. Piaţa rezidenţială a spart în 2021 recordul anterior înregistrat în ceea ce priveşte numărul de locuinţe livrate într-un an, depăşind pragul de 71.000 de noi case şi apartamente finalizate, potrivit datelor publicate pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică. Sunt incluse atât proiectele din fonduri publice, cât şi cele din fonduri private.

Recordul este însă urmat, în Bucureşti, pe lângă scumpiri, şi de o situaţie tensionată generată de blocarea PUZ-urilor, care nu lasă loc unor perspective optimiste referitoare la oferta de locuinţe în perioada următoare.

Şansele de deblocare a autorizaţiilor de construire sunt destul de mici pe termen scurt, iar această deblocare nu înseamnă că instantaneu se vor acorda mii de autorizaţii de construire într-un interval de timp scurt, ci se va vedea abia pe termen mai lung. Dacă deblocarea va veni, rezultatele se vor vedea abia spre sfârşitul anului 2024, spun consultanţii imobiliari, în condiţiile în care durata de construire a unui proiect rezidenţial este de cel puţin 12 luni.

Potrivit Eurostat, preţul mediu al unei locuinţe în România a crescut, între primul trimestru din 2010 şi al treilea trimestru din 2022, cu 20%. Consultanţii imobiliari locali spun că s-a observat, de la finalul anului trecut, o decuplare a preţurilor locuinţelor în Bucureşti în funcţie de segmente, adică o creştere medie de aproximativ 15% pe segmentul nou şi sub 5% pe segmentul vechi. Preţurile vor fi mai departe influenţate de evoluţia tranzacţiilor, un indicator care în primele 11 luni din 2021 înregistrase o creştere de 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior în regiunea Bucureşti „ Ilfov şi o scădere de 1% la nivel naţional în aceeaşi perioadă.

 

 

 


 

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.