Cum se explică aprecierea de 40% a acţiunilor Antibiotice Iaşi de anul acesta?
Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi (simbol bursier ATB) înregistrează o creştere de 40,5% a cotaţiei de la începutul anului încoace, la 1,96 lei pe unitate. Din 15 şedinţe de tranzacţionare la Bursă, acţiunile ATB s-au apreciat în 13 dintre ele, iar evaluarea a urcat astfel de la 936,5 milioane de lei la 1,32 miliarde de lei, deci cu circa 360 de milioane de lei.
„Antibiotice Iaşi este unul din performerii BVB ai ultimilor luni. Publicarea rezultatelor financiare semestriale, în vara anului trecut, care au prezentat cifre excelente (aproape o dublare a profitului faţă de anul precedent), a dat startul unei evoluţii remarcabile: cotaţia bursieră s-a triplat, de la circa 0,6 lei la aproape 2 lei pe acţiune”, spune Alin Brendea, director de operaţiuni, Prime Transaction.
Cele mai recente situaţii financiare indică o cifră de afaceri de 463,4 milioane de lei pentru Antibiotice în primele nouă luni de anul trecut, plus 28% faţă de aceeaşi perioadă din 2022, şi un profit de 76 de milioane de lei, mai mult decât dublu. Cheltuielile s-au majorat cu 11% la 389 de milioane de lei, în vreme ce grupul a derulat investiţii de 58 de milioane de lei pentru dezvoltarea portofoliului de produse, producţia de energie verde, modernizarea laboratoarelor şi logisticii.
„Pe lângă rezultatele financiare în creştere semnificativă, au mai fost doi factori care, probabil, au contribuit la aceasta evoluţie bursieră. În primul rând, planurile de dezvoltare ambiţioase, inclusiv printr-o prezenţă mult mai consistentă pe pieţele externe şi asigurarea unei finanţări de calitate din partea Băncii Europene de Investiţii, au făcut ca aşteptările privind evoluţia societăţii să fie mult îmbunătăţite.”
Acţiunile ATB sunt pe plus cu 245,6% în ultimele 12 luni, pe un rulaj de 48 de milioane de lei. Dinamica din ultimele şase luni constă într-un avans de 181,4%, pe tranzacţii de 32,2 milioane de lei. Anul trecut, compania a avut una dintre cele mai bune performanţe de la Bursa românească, respectiv o creştere de 147% a acţiunilor.
„În al doilea rând, cotaţia bursieră a societăţii a stagnat ani de zile în jurul valorii de 0,6 lei pe acţiune. Creşterea din ultima perioadă compensează într-un fel acea lungă perioadă statică, fiind şi o bună demonstraţie pentru investitori a modului în care, deseori, evoluează o investiţie bursieră”, adaugă Alin Brendea.
Din decembrie, acţiunile ATB au intrat în indicii MSCI Frontier IMI şi MSCI Romania IMI (investable market indices) în categoria small cap. Includerea ATB a fost anunţată în urma revizuirii trimestriale, realizată de furnizorul global de indici MSCI, în luna noiembrie. România este încadrată ca „piaţă de frontieră” în indicii MSCI şi ca „piaţă emergentă” de către FTSE Russell.
Anterior, compania din Iaşi a împrumutat 25 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii pentru finanţarea construirii unui noi fabrici. Suma reprezintă un sfert din investiţia totală de 95,4 milioane de lei, care va duce la crearea a aproximativ 100 de locuri de muncă în cercetare şi producţie pe parcursul a patru ani.
„Creşterea bursieră din ultimele luni este extrem de abruptă, ceea ce ridică riscul unor corecţii pe termen scurt, chiar dacă trendul general poate rămâne unul crescător. Importante vor fi şi datele financiare preliminare pe care compania le va anunţa luna următoare, care ar putea confirma sau nu evoluţiile bursiere remarcabile ale titlurilor ATB”, explică reprezentantul casei de brokeraj.
Societatea încă nu a anunţat oficial data la care va publica situaţiile financiare preliminare din 2023.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro