Cum se explică faptul că unele firme din HoReCa au cerut ajutor de peste 80 mil. lei, dar vor primi doar 3 mil. lei?

Autor: Alexandra Matei Postat la 28 iulie 2021 116 afişări

Cum se explică faptul că unele firme din HoReCa au cerut ajutor de peste 80 mil. lei, dar vor primi doar 3 mil. lei?

♦ O confuzie legată de schema de ajutor de stat pentru industria HoReCa, prin care companiile din acest sector ar urma să primească ajutoare de stat de maximum 3,9 mil. lei, stârneşte reacţii în mediul de business: cum este posibil ca o firmă care a cerut de la minister un ajutor de maximum 3,9 mil. lei să apară pe site-ul ministerului cu o sumă solicitată de 83 mil. lei?

Peste 10.000 de jucători din industria HoReCa au aplicat pentru a obţine ajutorul de stat destinat acestei industrii, însă datele publicate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, cu privire la sumele solicitate de aceştia, nu coincid cu realitatea, susţin reprezentanţii companiilor care au răspuns la solicitarea ZF. Plafonul maxim pe care îl pot primi companiile care au aplicat pentru această măsură este de 800.000 de euro (3,9 mil. lei).

Astfel, câteva dintre companiile care au aplicat pentru acest ajutor de stat au spus că cifrele prezente în baza de date publicată de către minister ar putea face referire la pierderea suferită în 2019 vs. 2020, nicidecum la suma pe care aceste companii au solicitat-o.

Una dintre companiile care a răspuns solicitării ZF cu privire la acest subiect este Christian 76 Tour SRL, companie ce desfăşoară activităţi ale tur operatorilor şi a cărei conducere a fost surprinsă de aceste date.

„Sunt şocată de această sumă lansată în mass-media. Acest ajutor nerambursabil care este acordat pentru HoReCa nu se poate lua per grup mai mult de 800.000 de euro. Cred că sumele acelea sunt cele cu care noi am avut scădere, nu au nicio legătură cu ceea ce am solicitat. Probabil interpretarea sau transmiterea datelor a fost eronată. Aceste informaţii nu au nicio legătură cu realitatea”, a declarat pentru ZF Nina Seretean, director economic al companiei Christian 76 Tour SRL.

În cifrele transmise s-a strecurat o mică eroare, a spus aceasta, în sensul că suma de 83,3 mil. lei reprezintă scăderea cifrei de afaceri din 2020 vs. 2019 a Christian 76 Tour SRL.

Totodată, clarifică ea, conform Ordonanţei, solicitanţii doar depun cifrele contabile din care rezultă diferenţa de cifra de afaceri, urmând ca Ministerul să decidă cât distribuie pentru fiecare. Aşadar, Christian Tour nu a solicitat această sumă totală, ci doar a depus documentele doveditoare referitoare la scăderea cifrei în 2020 faţă de 2019, după cum a precizat aceasta.

În aceeaşi situaţie se află şi compania Us Food Network, care administrează lanţul de restaurante de tip fast food KFC. Aceasta figurează în datele publicate de minister cu o sumă solicitată în valoare de 29,9 mil. lei, însă oficialii companiei spun că nu este cea reală.

„Suma de 29,9 mil. lei este un rezultat al variaţiei de 20% a cifrei de afaceri 2019 vs. 2020”, a transmis conducerea companiei Us Food Network.

Reprezentanţii Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului nu au răspuns solicitării ZF cu privire la acest subiect până în momentul publicării articolului.

Procesul de înscriere la schema de ajutor HoReCa - 20% din pierderea de cifra de afaceri între 2019 şi 2020 s-a încheiat luni, 26 iulie, la ora 20.00. Pentru această măsură au aplicat 10.185 de firme din domeniu, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Industria HoReCa a fost puternic afectată de restricţiile care au venit pe fondul pandemiei de Covid-19. În acest sens, un studiu realizat de Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) relevă faptul că scăderea vânzărilor la nivel sectorial este de minus 39%, de la 26 miliarde de lei în 2019 la doar 16 miliarde de lei în 2020, în condiţiile în care 8 din 10 companii au raportat scăderi ale vânzărilor.

În ceea ce priveşte situaţia pe judeţe, s-au raportat scăderi la nivelul întregii ţări, însă de intensităţi diferite. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Cluj (minus 50%), Bucureşti şi Timiş (minus 44%), iar cele mai mici, în Constanţa (minus 23%) şi Tulcea (minus 9%).

Totodată, profitul absolut la nivel de industrie a scăzut de 4 ori, de la 3,58 miliarde de lei în 2019, la doar 0,84 miliarde de lei în 2020, astfel că marja netă de profit a scăzut la 5%. Dacă în 2019 1 din 10 companii aveau pierderi, în 2020, 4 din 10 companii din cele 11 sectoare de activitate din HoReCa au înregistrat pierderi, arată studiul HORA.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.